Električna energija

ERS traži kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

ERS trazi kreditora za finansiranje tri HE na Bistrici i HE Dabar

Slika: RD LH from Pixabay

Objavljeno

05.04.2021.

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

05.04.2021.

Komentari

1

Podeli

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) objavila je tender za obezbeđivanje kredita od 118,7 miliona evra za izgradnju tri hidroelektrane na reci Bistrici, snage 45 megavata (MW) i hidroelektrane Dabar, snage 160 MW.

Elektroprivreda Republike Srpske namerava da uzme kredit od 68,7 miliona evra za tri HE na Bistrici i od 50 miliona evra za HE Dabar. Rok za dostavljanje ponuda je 17. maj.

Obezbeđivanje kredita za tri HE na Bistrici je trebalo da bude završeno još prošle godine, ali je zbog pandemije korona virusa kasnilo, pa će kasniti i završetak ovog projekta.

Krajem 2019. godine Republika Srpska sklopila je ugovor o gradnji tri HE na Bistrici sa kineskom kompanijom Avik (AVIC-ENG – China National Aero-technology International Engineering Corp.).

Radovi na HE Dabar su već u toku.

Kamata za kredit za HE na Bistrici, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, može biti najviše 2,5 odsto, a traženi grejs period je 42 meseca. Planirano je da se ovaj kredit povuče u naredne tri godine.

Za HE Dabar traži se zajam sa maksimalnom kamatom od 3,8 odsto i grejs periodom od četiri godine. Ovaj zajam bi skoro ceo bio odmah povučen.

Komentara: (1)
Nikola / 18.04.2021.

Niko nas ne obaveštava o eksproprijacjie zemljiste u Nevesinje,Drežanj .
Zemljiste je aktuelno jer je predviđena he
Dabar.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

5. april 2021. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

drvene elise vetroelektrane

Drvene elise za vetroturbine doživele svetsku premijeru u Nemačkoj

5. april 2021. - Drvene loptice za vetroparkove predstavljaju pokušaj da se reši problem otpada koji nastaje kada istekne rok upotrebe opremi u vetroparku

Pocinje izgradnja cetvrte vetroturbine Sloveniji drzavni DEM

Počinje izgradnja četvrte vetroturbine u Sloveniji, objavio državni DEM

5. april 2021. - Dravske elektrarne Maribor su angažovale ljubljansku firmu Hmezad TNT za instalaciju jedne vetroturbine u opštini Loški Potok

Hvatanje emisija CO2 dalje najefikasnije resenje dekarbonizaciju industrije cementa

Hvatanje emisija CO2 i dalje najefikasnije rešenje za dekarbonizaciju industrije cementa

5. april 2021. - Za cementare još uvek nema pouzdanih rešenja za dekarbonizaciju koja ne uključuju hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljenika (CCUS), zaključio je Carbon Tracker