OIE

Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji održava se 14. aprila

Prva velika konferencija o solarnoj energiji_Balkan Green Energy News

Photo: Balkan Green Energy News

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Podeli

„Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji“ održava se u Beogradu 14. aprila u organizaciji portala Balkan Green Energy News. Preko 30 vodećih energetskih stručnjaka, predstavnika investitora, privrede i institucija iz zemlje i inostranstva razgovaraće o jednoj od trenutno najaktuelnijih tema u Srbiji – kako novi set energetskih zakona može doprineti većem korišćenju solarne energije u Srbiji i pogurati razvoj slobodnog tržišta električne energije.

Potencijal solarne energije u Srbiji je prethodnih godina bio neopravdano zapostavljen, a u zemlji koja ima više časova sunčevog zračenja od većine evropskih zemalja, instalirano je svega 21 MW kapaciteta.

Stručnjaci iz zemlje i inostranstva složni su u oceni da će nakon usvajanja Zakona o obnovljivim izvorima energije i paketa energetskih zakona, solarna industrija u Srbiji u narednih pet do 10 godina doživeti procvat. Obnovljivi izvori energije, a posebno sektor solarne energije može odigrati značajnu ulogu u otvaranju zelenih radnih mesta i oporavku srpske privrede od posledica pandemije COVID-19.

Ministarstvo rudarstva i energetike, Sekretarijat Energetske zajednice, Privredna komora Srbije i Poslovno udruženje Toplane Srbije institucionalni su partneri konferencije

Na talasu Evropskog zelenog dogovora, Srbija dobija priliku da transformiše i dekarbonizuje sektor energetike i celokupnu privredu i usmeri ih u pravcu održivog i klimatski neutralnog razvoja.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović otvara konferenciju

Konferenciju će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Preko hiljadu učesnika, koliko se procenjuje da će pratiti konferenciju putem Zoom platforme, imaće priliku da čuju i direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača, direktorku za Srbiju kompanije CWP Global  Maju Turković i regionalnu direktorku za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Zsuzsannu Hargitai.

Zorana-Mihajlovic,-potpredsednica-Vlade-Republike-Srbije

Zbog mera zaštite od pandemije COVID-19 konferencija se organizuje u hibridnom formatu u Beogradu u hotelu Radisson Collection za paneliste, a praćenje je obezbeđeno preko Zoom platforme. Učešće je besplatno uz registraciju koja će početi 22. marta, a obezbeđen je simultani prevod na engleski jezik.

Četiri panela za četiri primene solarne energije

Teme o kojima će se govoriti na prvom panelu su: novi regulatorni okvir za investicije u solarne elektrane velikih kapaciteta, model budućih aukcija i razvijanje solarnih elektrana po tržišnim principima, značaj uspostavljanja unutardnevnog trgovanja na berzi za stvaranje tržišta, balansna odgovornost za električnu energiju iz obnovljivih izvora, otkup električne energije od strane garantovanog snabdevača i prodaja zelenih kilovata na tržištu.

U okviru panela biće predstavljen i prvi projekat u Srbiji za proizvodnju modula i gotovih rešenja za skladištenje energije, sastavljenih od litijum-jonskih baterija.

Konferenciju su podržali: CWP Group, EBRD, WV- International NBT, Energize, Al Pack Group, Luxor Solar, BDK Advokati, SOLID i Hitachi ABB Power Grids i UGT Renewables.

Drugi panel organizuje se u saradnji sa Fondom za obnovljive izvore u daljinskoj energetici na Zapadnom Balkanu (ReDEWeB) EBRD-a i Vlade Austrije. Učesnici će govoriti o solar-termalu iz perspektive dekarbonizacije sistema daljinske energetike i podršci države za prelazak toplana sa uglja i mazuta na solar-termal i komplementarne tehnologije, a biće predstavljeni i dosadašnji rezultati u segmentu inovacija i pametnog razvoja.

Treći panel biće posvećen primeni solarne energije u privredi, sa fokusom na modele razvijanja solarnih elektrana, dostupnost finansijskih mehanizama i tehnologije.

Učesnici panela govoriće o razvijanju kapaciteta za sopstvenu potrošnju i prodaju, ne samo iz perspektive zagarantovanih ušteda, već i usklađivanja sa novim globalnim talasom održivog i klimatski neutralnog poslovanja.

Četvrti panel baviće se primenom solarne energije u domaćinstvima, odnosno temom prozjumera, čija individualna ili udružena delatnost, u vidu energetskih zadruga, predstavlja ne samo važan korak u energetskoj tranziciji, već i korak u pravcu demokratizacije energetike.

Solarna energija je prilika za dekarbonizaciju Srbije

„U trenutku kada se Srbija suočava sa velikom ekonomskom krizom izazvanom pandemijom COVID-19, velikim zagađanjem i još uvek velikim učešćem uglja u proizvodnji električne i toplotne energije, solarna energija predstavlja deo rešenja i velika je prilika za dekarbonizaciju,“ izjavila je Branislava Jovičić, urednica portala Balkan Green Energy News.

Jovičić je dodala da su konferenciju podržale vodeće kompanije i institucije u Srbiji u segmentu obnovljivih izvora energije i solarne energije: CWP Group, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), WV-International NBT, Energize, Al Pack Group, Luxor SolarBDK Advokati, SOLID i Hitachi ABB Power Grids i UGT Renewables.

Institucionalnu podršku konferenciji pružili su Ministarstvo rudarstva i energetike, Sekretarijat Energetske zajednice, Privredna komora Srbije i Poslovno udruženje Toplane Srbije.

Čitaoci portala mogu postavljati pitanja učesnicima panela u komentarima ove vesti ili slanjem imejla na  bgenevents@balkangreenenergynews.com.

Komentara: (5)
Dušan Vasiljević / 24.03.2021.

Molim vas da mi pošaljete link za registraciju na ovu konferenciju.

Srdačan pozdrav,

BGEN redakcija / 24.03.2021.
Miloš / 29.03.2021.

Pozdrav,

Šta se podrazumijeva pod „Organizacija“ u prijavi? Da li se webinar-u može pristupiti i ukoliko nisam zaposlen u nekom preduzeću/organizaciji?

BGEN redakcija / 29.03.2021.

@Miloš – naravno da možete pratiti konferenciju. Upišite samo neki tekst, npr. nezaposlen ili student ili građanin, štagod želite. Hvala Miloše na interesovanju!

Aleksandar / 03.04.2021.

Da li moze da se dobije izglasan zakon za obnovljene izvore energije u srbiji vezano za on grid i off grid

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

18. mart 2021. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

18. mart 2021. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

18. mart 2021. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

18. mart 2021. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović