Klimatske promene

Predsednik Biden pokrenuo radikalne promene u klimatskoj politici SAD

Predsednik-SAD-klimatske-promene

Foto: Pixabay/Pexels

Objavljeno

28.01.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Američki predsednik Joe Biden naložio je novoj administraciji da izvrši reviziju svih postojećih projekata eksploatacije nafte i gasa na zemljištu koje kontroliše savezna vlada, ukine subvencije za fosilna goriva i zameni ogromni vozni park američke administracije električnim vozilima, što se tumači kao radikalna promena u politici SAD prema klimatskim promenama.

Biden je takođe naložio da se obustave svi novi postupci za izdavanje zemljišta i vodenih površina pod kontrolom savezne vlade za naftne i gasne projekte, što bi prema izveštajima medija mogao biti uvod u zabranu svih novih projekata eksploatacije fosilnih goriva na takvom zemljištu. Bivši predsednik Donald Trump dozvolio je eksploataciju na skoro svim površinama pod upravom savezne administracije, što je oštro kritikovano od strane organizacija za zaštitu životne sredine.

SAD “već predugo čekaju” sa merama protiv klimatske krize

Biden, koji je zakletvu položio prošle nedelje, rekao je da SAD “već predugo čekaju” sa merama protiv klimatske krize i da se više ne može čekati. On je dodao da klimatska kriza predstavlja “egzistencijanu pretnju našeg vremena.”

Novi američki predsednik je takođe rekao da će investicije u obnovljivu energiju, poput vetra i solara, uz mere energetske efikasnosti za domaćinstva, dovesti do otvaranja više miliona radnih mesta.

Amerika ponovo pristupa Pariskom sporazumu

Istog dana kada je preuzeo dužnost, Biden je pokrenuo proceduru ponovnog pristupanja SAD Pariskom sporazumu, iz koga je ova zemlja istupila 2017. godine tokom mandata njegovog prethodnika.

SAD planiraju da objave svoj cilj za smanjenje emisija GHG do 2030. godine pre samita o klimi u aprilu

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pitanja klime John Kerry rekao je da SAD planiraju da objave svoj cilj za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) do 2030. godine pre međunarodnog samita o klimi koji će ova zemlja ogranizovati 22. aprila, na Svetski dan planete Zemlje. Bela kuća je saopštila da će nove naredbe koje je potpisao predsednik Biden doprineti ostvarivanju cilja SAD da dostigne nulte neto emisije GHG do 2050. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotni talas u Srbiji

Uživajte u letu – naredna će biti znatno toplija

28. januar 2021. - Jugoistočnu Evropu je pogodio toplotni talas, sa maksimalnim temperaturama i do 40 stepeni Celzijusa

najtopliji jun u istoriji

Oboren rekord u visini prosečne svetske temperature za jun

28. januar 2021. - Prošli mesec je bio najtopliji jun u istoriji i ujedno 12. mesec u nizu sa prosečnom temperaturom od barem 1,5 stepena Celzijusa iznad predindustrijskog proseka

Papa Franja agrosolarnim parkom Vatikan energetski nezavisnim

Papa Franja želi da agrosolarni park učini Vatikan energetski nezavisnim

28. januar 2021. - Vatikan namerava da dostigne energetsku nezavisnost izgradnjom agrosolarnog parka, objavio je papa Franja u pismu vernicima i vernicama

lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

Lufthansa uvela doplatu za karte kako bi pokrila troškove ekoloških propisa

28. januar 2021. - Troškovi se odnose na održivo gorivo, trgovinu emisijama i međunarodni sistem za kompenzaciju emisija u avijaciji, kaže Lufthansa