OIE

Bionex gradi fabriku bioetanola u Apatinu

apatin bioneks bioetanol

Slika: Markus Spiske from Pixabay

Objavljeno

25.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.12.2020.

Država

Komentari

1

Podeli

Firma Bionex kupila je za 64 miliona dinara od Opštine Apatin zemljište površine 5,5 hektara za gradnju fabrike bioetanola u Slobodnoj zoni Apatina.

Radovi na izgradnji postrojenja trebalo bi da krenu u martu kada Bionex obezbedi sve potrebne dozvole. Procenjena vrednost investicije, kako je saopštila Opština Apatin, je oko pet miliona evra.

Vlasnici firme su, prema podacima Agencije za privredne registre, po dva švajcarska i srpska državljanina, kao i jedan Italijan.

Od 1. januara dizeli i benzini moraju da sadrže određeni udeo biogoriva

Od 1. januara 2021. benzini i dizeli moraju da imaju određeni udeo bioetanola biodizela. Uredba je doneta oktobra 2019, ali rok važenja je pomeren za početak sledeće godine. Cilj ove uredbe je da se poveća udeo obnovljivih izvora energije u transportu, i na taj način smanji zagađenje vazduha.

Postojeći kapaciteti za proizvodnju bioetanola i biodizela u Srbiji nisu dovoljni da zadovolje potrebe ovog tržišta, pa bi nova fabrika u Apatinu mogla da bude dobro upošljena.

Predstavnici Opštine Apatin naglasili su da je posle nekoliko godina parcela u industrijskoj zoni prodata po tržišnoj ceni.

„Mislimo da je to veliki uspeh za našu opštinu. Gradnja fabrike bi trebala da počne u martu, nakon ishodovanja svih potrebnih dozvola. Na početku rada, posla će biti za tridesetak radnika, nakon čega bi firma trebala da napreduje“, rekla je predsednica Opštine Apatin Dubravka Korać.

Komentara: (1)
Milja Stojanović / 30.08.2022.

Da li postoje prodavnice u Srbiji, Beogradu, gde se može kupiti bioetanol u litrima za kućnu upotrebu i zagrevanje manjih stambenih površina. Hvala 🙋‍♀️

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

25. decembar 2020. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

EUSEW-Izabrani mladi energetski ambasadori

EUSEW – izabrani mladi ambasadori energije

25. decembar 2020. - U sklopu Evropske nedelje održive energije (EUSEW), odabrana je nova klasa trideset mladih ambasadora energije

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

25. decembar 2020. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada

rheenergise-reverzibilna-elektrana.

Britanski RheEnergise razvio reverzibilno postrojenje za skladištenje energije bez vode

25. decembar 2020. - RheEnergise je razvio tehnologiju koje koristi gustu tečnost umesto vode za skladištenje viška energije iz vetroparkova i solarnih elektrana