Životna sredina

Kosovski poslanici pretresaju dozvole za male hidroelektrane

Kosovski poslanici dozvole male hidroelektrane

Slika: Skupština Kosova

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Parlamentarna komisija u Prištini održala je prvi sastanak u okviru tromesečnog mandata da ispita kontroverze oko gradnje malih hidrocentrala. Kosovski poslanici će pregledati dosadašnje dozvole i sistem nadzora.

Nakon što je kosovski parlament odlučio da se osnuje odbor koji će preispitati kako su odobravane dozvole za hidroelektrane, članovi su se prvi put okupili. Vodi ih Eliza Hoxha, poslanica iz Demokratske partije Kosova (PDK).

Potpredsednik Haxhi Avdyli iz Demokratske lige Kosova – LDK, inicijator osnivanja komisije, izjavio je da će poslanici i poslanice utvrditi kako su investitori odgovorni za uništavanje životne sredine dobili dozvole i da će nalazi biti prosleđeni nadležnim telima.

Lokalni zvaničnici i investitori bi mogli dobiti poziv da svedoče

Besa Gaxherri, članica iz iste partije, zatražila je zvaničnu dokumentaciju i rekla da bi komisija trebalo da je pregleda i razgovara s povezanim osobama. Po njenim rečima, sastanke bi trebalo održavati dvaput nedeljno, s obzirom na to da mandat traje samo tri meseca.

Shpejtim Bulliqi iz Samoopredeljenja naglasio je da se Kosovo* suočava s nestašicom vode i da tome doprinosi instaliranje hidroelektrana. Njegov kolega iz partije Artan Abrashi rekao je da se pretres ne sme ograničiti na državne institucije i da moraju da svedoče lokalni zvaničnici i investitori.

Aktivisti i stanovnici zahtevaju od ministra da zaštiti životnu sredinu

Pre sednice, aktivisti i predstavnici stanovništva iz jedne oblasti u kojoj su male hidroelektrane sastali su se s ministrom za privredu i životnu sredinu Blerimom Kuçijem sa zahtevom da vlada zaustavi uništavanje prirode u Dečanima, prenosi Kallxo. Oni već godinama protestuju protiv firme KelKos Energy, koja je tamo podigla nekoliko malih hidroelektrana.

Preduzeće je deo sistema Kelag-Kärntner Elektrizitäts iz Austrije.

Ministar privrede i životne sredine Blerim Kuçi rekao je da jeste bilo prekršaja i dodao da je zabrinutost zbog malih hidroelektrana opravdana

Shpresa Loshaj iz organizacije Pishtarët kazala je da firma mora da sanira oštećenja, primeni propis da najmanje 30 odsto protoka reke mora da se ostavi van cevi i da plati ono što duguje opštini. Aktivisti i aktivistkinje tvrde da postupak koji je doveo do instalacije malih hidrocentrala nije bio po zakonu.

Ministar Blerim Kuçi je rekao da je svestan da je bilo prekršaja i da je zabrinutost opravdana. Po njegovom mišljenju, Kosovo* je bilo pod pritiskom da izdaje dozvole zbog obaveze da podigne udeo energije iz obnovljivih izvora na 30 odsto.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

30. septembar 2020. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

EU-subvencionise-sedam-projekata-zelenog-vodonika-720-miliona-evra

EU subvencioniše sedam projekata zelenog vodonika sa 720 miliona evra

30. septembar 2020. - Projekti zelenog vodonika odabrani su na prvoj aukciji u okviru inicijative Evropska banka za vodonik

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

30. septembar 2020. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

30. septembar 2020. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar