Energetska efikasnost

Novi Pazar dobio 5,8 miliona evra za prebacivanje toplane sa mazuta na biomasu

Objavljeno

11.03.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.03.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grad Novi Pazar i JKP Gradska toplana Novi Pazar dobili su 5,8 miliona evra za prelazak sistema daljinskog grejanja sa mazuta na biomasu.

Novi Pazar je treća opština koja je dobila sredstva u okviru projekta za prelazak toplana sa fosilnih goriva na biomasu, vrednog 26,7 miliona evra, koji je započet sredinom 2017. godine. Priboj i Mali Zvornik su novac dobili u oktobru prošle godine.

Ukupno će, u okviru projekta, šest gradova i opština u Srbiji dobiti sredstva za prelazak sa fosilnih goriva – uglja i mazuta, na biomasu.

Ugovorom je predviđena ugradnja novog kotla na biomasu od 8,5 MW i obnova sistema daljinskog grejanja

Ugovor o dodeli sredstava za ugradnju novog kotla na biomasu snage 8,5 MW i obnovi sistema daljinskog grejanja potpisali su Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, Vladimir Marinković, direktor JKP Gradska Toplana Novi Pazar, i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da sistem daljinskog grejanja trenutno koristi lož ulje koje je veliki zagađivač vazduha. Zbog toga je, kako je naveo, ugašena toplana u centru grada.

Novo postrojenje za grejanje na biomasu sniziće cenu grejanja

Nova toplana na biomasu imaće ekološku proizvodnju, a cena toplotne energije biće znatno niža, dok će kapacitet za povezivanje novih potrošača biti povećan, rekao je Biševac.

KfW je obezbedio zajam od 20 miliona evra i donaciju od dva miliona evra, dok je vlada Švajcarske donirala 4,7 miliona evra

Projekat vredan 26,7 miliona evra sprovodi Vlada Srbije u saradnji sa vladom Savezne Republike Nemačke, nemačkom razvojnom bankom KfW, kao i Švajcarskom kancelarijom za saradnju u Beogradu.

KfW je obezbedio zajam od 20 miliona evra i donaciju od dva miliona evra, dok je vlada Švajcarske donirala još 4,7 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

11. mart 2020. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

11. mart 2020. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

11. mart 2020. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

11. mart 2020. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik