Energetska efikasnost

Tročlana uprava Petrola neočekivano podnela ostavke

petrol uprava ostavke

Foto: Petrol

Objavljeno

28.10.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.10.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Tročlana uprava slovenačke energetske kompanije Petrol, predvođena Tomažom Berločnikom, neočekivano je podnela ostavke nakon sednice Nadzornog odbora, javili su mediji u regionu.

Do imenovanja nove uprave kompaniju će voditi dosadašnja predsednica Nadzornog odbora Nada Drobne Popović, a Petrol je saopštio da je tročlana uprava koju je vodio Berločnik ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja sa normalnim radom. Drobne Popović je izjavila da Petrol posluje dobro i da će nastaviti da radi prema usvojenom poslovnom planu.

Petrol je jedna od najvećih kompanija u Sloveniji, koja zapošljava više od 5.000 ljudi i ima preko 500 benzinskih pumpi u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu*. Petrol, koji se takođe bavi pružanjem energetskih usluga, uključujući i energetsku efikasnost, nedavno je sa ruskom T Plus Grupom i kompanijom Schneider Electric Russia dogovorila saradnju na projektima optimizacije sistema daljinskog grejanja u Rusiji.

Plan za tri velike investicije na Balkanu doveo do raskola

Drobne Popović je, takođe, rekla da su razlog za sporazumne ostavke razlike u gledanjima između dosadašnje uprave i Nadzornog odbora oko sprovođenja strategije razvoja i poslovnog plana, dok mediji navode da je do neslaganja došlo oko investicione politike u Sloveniji i na tržištima zapadnog Balkana.

Kako navodi Slovenska televizija, Berločnik je insistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što Nadzornom odboru u kojem su predstavnici države nije bilo prihvatljivo.

Inače, ova energetska kompanija, u kojoj država ima direktan vlasnički udeo od skoro 30%, je prošle godine ostvarila rekordni prihod od 5,4 milijarde evra. Plan prihoda za ovu godinu je 5,6 milijardi evra, uz očekivanu neto dobit od 97 miliona evra, javljaju mediji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Tagovi: , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija energetska sanacija javni esco projekat

Objavljen spisak 600 zgrada izabranih za energetsku sanaciju u 14 gradova u Srbiji

28. oktobar 2019. - Na konkurs koji su raspisali Ministarstvo rudarstva i energetike  i EBRD prijavilo se 1.500 stambenih zajednica

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

28. oktobar 2019. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

28. oktobar 2019. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

28. oktobar 2019. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu