Električna energija

TENDER: Isporuka i instalacija pametnih brojila za Elektro-Bijeljinu

TENDER-Isporuka-i-instalacija-pametna-brojila-Elektro-Bijeljina

Foto: Pixabay

Objavljeno

10.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.06.2019.

Komentari

0

Podeli

Distributivno preduzeće Elektro-Bijeljina, deo Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), raspisalo je tender za isporuku i instalaciju pametnih brojila. Obaveštenje o javnoj nabavci objavljeno je na portalu EBRD Client e-Procurement Portal.

Nabavka će se finansirati iz kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 7,5 miliona evra.

Rok za dostavljanje ponuda ističe 12. avgusta 2019. godine, navedeno je u obaveštenju.

Očekuje se da ugovor o nabavci počne da se primenjuje 31. avgusta 2019. godine, sa rokom za izvođenje radova od 36 meseci.

Elektro-Bijeljina je sa EBRD u septembru 2018. godine potpisala ugovor o kreditu vrednom 15 miliona evra za rekonstrukciju niskonaponske i srednjenaponske mreže i ugradnju pametnih brojila.

Zajam kojim će se finansirati projekat pametne mreže će obezbediti smanjenje distributivnih gubitaka na tehnički minimum od 6,5%, što je standard i u zapadnoj Evropi, rekao je direktor Kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini Ian Brown nakon potpisivanja ugovora sa direktorom Elektro-Bijeljine Nedeljkom Ćorićem.

Distributivni gubici i visoka potrošnja izazvana zastarelim i nepreciznim brojilima su glavni uzroci visokog energetskog intenziteta Bosne i Hercegovine, što povećava troškove potrošača, saopštio je tada EBRD.

Ulaganje u moderniju, efikasniju i fleksibilniju distributivnu mrežu će doprineti poboljšanju energetske efikasnosti zahvaljujući smanjenju gubitaka i boljeg uvida u potrošačke navike, a olakšaće i prodor distribuirane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, navedeno je u saopštenju EBRD-a.

Finansiranje se odobrava u formi kredita kompaniji Elektro-Bijeljina, od čega se do 7,5 miliona evra odobrava iz specijalnog Fonda za zelenu energiju kojim EBRD upravlja, uz finansijski doprinos TaiwanICDF-a.

Elektro-Bijeljina, koja pokriva oko 20% teritorije Republike Srpske, je drugo po redu preduzeće ERS-a posle Elektrokrajine koje je od EBRD-a dobilo kredit za sličnu svrhu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

10. jun 2019. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

10. jun 2019. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

10. jun 2019. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

10. jun 2019. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači