Otpad

Trash izazov Srbija počinje u nedelju 21. aprila čišćenjem Avale

Trash izazov Srbija pocetak

Foto: Facebook.com/trashizazovsrbija

Objavljeno

18.04.2019.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

18.04.2019.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Trash izazov Srbija počinje u nedelju 21. aprila i deo je #TrashTag groznice koja je zahvatila svet.

Operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom Ekostar Pak i udruženja Trash Hero Beograd i Avala Green Life organizovaće veliku akciju čišćenja na teritoriji Avale u nedelju 21. aprila 2019. godine, dan uoči Svetskog dana planete Zemlje.

„Trash Hero je do sada organizovao 17 akcija čišćenja širom Srbija, a Trash izazov i saradnja sa Ekostar Pakom se pokazao kao idealan model da podržimo sve one koji žele da se uključe“, kaže Dragana Katić, suosnivač Trash Hero Beograd i dodaje da se na akciji čišćenja Avale očekuje oko 300 učesnika.

U pripremnom periodu u izazovu su uzeli učešće Beograd, Vršac, Pančevo, Zrenjanin, Kragujevac, Lazarevac, Begeč, Bačka Palanka, Ub, Vranje, Boleč, Smederevo, Valjevo, Šid i drugi gradovi, kaže Katić.

U nedelju će organizatori zajedno sa volonterima iz celog Beograda čistiti divlju deponiju na lokaciji Put za vinograde (kod skretanja za Vrčin), na kojoj otpad odlaže 60.000 ljudi.

U Srbiji se čak oko 20% stvorenog komunalnog otpada u zemlji uopšte ne prikuplja organizovano, već završava na nekoj od divljih deponija čiji se broj procenjuje na preko 3.500.

Divlja deponija na Avali se nalazi na preko tri hektara šume i preti da ugrozi jedno od najvažnijih prirodnih dobara koje Beograd ima, kažu organizatori.

Trash izazov Avala će trajati od 10 do 12 časova a za sve učesnike su obezbeđeni alat, rukavice i vreće za sortiranje i sakupljanje otpada. Nakon čišćenja biće organizovan Trash izazov piknik – radionica o razvrstavanju otpada za decu, ručak i druženje za sve volontere.

Ova akcija biće zvaničan početak nacionalne kampanje Trash izazov Srbija koju su pokrenuli Ekostar Pak i Trash Hero sa željom da motivišu građane, organizacije i kompanije da očiste svoju okolinu i inspirišu druge na akciju.

Svako ko želi da organizuje akciju čišćenja može da se prijavi putem formulara na sajtu Ekostar Pak i dobiće besplatno kese i rukavice, kao i pomoć u organizaciji akcije. Formular i informacije o kampanji možete pronaći na linku.

Organizatori pozivaju sve građane da im se pridruže u čišćenju Avale, a one koji dolaze svojim automobilom i imaju slobodnog mesta zamolili su da im se jave da bi ih povezali sa ljudima kojima je potreban prevoz.

Svetski dan planete Zemlje obeležava se od 1970.

Svetski dan planete Zemlje obeležava se 22. aprila od 1970. godine, koja se uzima za godinu rođenja modernog ekološkog pokreta, navodi organizacija Earth Day Network.

Oko 20 miliona ljudi je izašlo na ulice, parkove i druga mesta širom SAD tog 22. aprila 1970. godine da protestuje protiv zagađenja i ugrožavanja životne sredine. Protesti su poslužili tome da razne ekološke organizacije iznenada shvate da dele zajedničke vrednosti, iako su se borile protiv različitih izvora zagađenja, kao što su naftne mrlje, fabrike i elektrane, otpadne vode, toksični otpad, pesticidi i saobraćaj.

Prvi Dan planete Zemlje je tako do kraja 1970. godine doveo do osnivanja američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) i usvajanja zakona o zaštiti vazduha, vode i ugroženih vrsta.

Komentara: (1)
Avala green life / 22.04.2019.

Jedna od najlepših akcija do sada. Pogledajte više na našim facebook strancama. https://www.facebook.com/avalagreenlife/

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

18. april 2019. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

18. april 2019. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

18. april 2019. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

18. april 2019. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom