Otpad

Coca-Cola otkrila da proizvodi 3 miliona tona plastične ambalaže godišnje

Coca-Cola plasticna ambalaza tri miliona tona

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.03.2019.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

14.03.2019.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Coca-Cola je po prvi put obelodanila da proizvodi 3 miliona tona plastične ambalaže godišnje, što je ekvivalentno proizvodnji 200.000 plastičnih flaša na minut, piše Guardian.

Kompanija je ove podatke dostavila aktivistkinji Ellen MacArthur, koja podstiče velike kompanije i vlade da učine više u borbi protiv zagađenja plastikom, piše Guardian.

Ovi podaci – koje je kompanija u prošlosti odbijala da obelodani – otkrivaju količinu plastične ambalaže koju je Coca-Cola proizvela u 2017. godini. Proizvođač bezalkoholnih pića nije otkrio količinu boca koje proizvodi, ali kada se plastični otisak kompanije prevede u PET boce od 500ml, dolazi se do otprilike 108 milijardi flaša godišnje, što je više od petine ukupne globalne proizvodnje PET boca, od oko 500 milijardi boca godišnje, navodi britanski list.

Kompanija Burberry bila je predmet žestokih kritika kada je otkriveno da je za godinu dana spalila robu vrednu 28 miliona funti

Coca-Cola je jedna od 31 kompanije – u koje spadaju i Mars, Nestlé i Danone – koje su obelodanile koliko plastične ambalaže proizvode u okviru kampanje za transparentnost Fondacije Ellen MacArthur, dobrotvorne organizacije koja radi sa kompanijama i obrazovnim institucijama sa ciljem brže tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji. Ove kompanije zajedno proizvode 8 miliona tona plastične ambalaže godišnje.

Međutim, većina od 150 kompanija koje su se pridružile cilju fondacije da se smanji globalno zagađenje plastikom još uvek odbijaju da iznesu u javnost podatke o sopstvenoj proizvodnji plastične ambalaže. Među ovim kompanijama su Pepsi Co, H&M, L’Oréal, Walmart i Marks & Spencer, kao i Burberry, kompanija koja je bila predmet žestokih kritika prošle godine kada je otkriveno da je za godinu dana spalila robu vrednu 28 miliona funti da bi sprečila falsifikovanje.

Kompanija Burberry bila je predmet žestokih kritika kada je otkriveno da je za godinu dana spalila robu vrednu 28 miliona funti

Globalni cilj fondacije kome se priključilo 150 kompanija podrazumeva:

  • Eliminaciju nepotrebne plastične ambalaže i prelazak sa jednokratne na višekratnu ambalažu.
  • Inovativnost koja bi dovela do toga da se 100% plastične ambalaže može lako i bezbedno ponovo upotrebiti, reciklirati ili kompostirati do 2025. godine.
  • Uspostavljanje cirkularne ekonomije na tržištu platičnih proizvoda tako što bi se značajno povećale količine plastike koja se ponovo upotrebljava ili reciklira kao nova ambalaža.

Prvi korak mnogih of kompanija koje su se pridružile cilju bio je da povećaju transparentnost.

Osim podataka koje je otkrila Coca-Cola, i kompanija Nestlé je obelodanila da proizvodi 1,7 miliona tona plastične ambalaže godišnje, Unilever 610.000 tona i Danone 750.000 tona.

Samo dva globalna proizvođača plastičnih sirovina – Indorama i Borealis – su se priključila cilju, dok to nije uradio nijedan avio-prevoznik, lanac restorana, ni hotel, piše Guardian.

Autori studije objavljene 2015. godine u naučnom časopisu Science procenjuju da svake godine u okeanima završi 8 miliona tona plastičnog otpada i da bi se ta količina mogla uvećati desetostruko ukoliko se ne preduzmu neophodne mere.

Komentara: (1)
whydonate / 08.04.2024.

Jako mi se sviđa što se sve više ljudi uključuje u podršku dobrotvornim organizacijama. Važno je da zajedno radimo na poboljšanju života onih kojima je pomoć potrebna. Svaka donacija i angažman čine veliku razliku u našoj zajednici.
Dobrotvorne Organizacije

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

14. mart 2019. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

14. mart 2019. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

14. mart 2019. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

14. mart 2019. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom