Otpad

Coca-Cola otkrila da proizvodi 3 miliona tona plastične ambalaže godišnje

Coca-Cola plasticna ambalaza tri miliona tona

Foto: Pixabay

Objavljeno

14.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Coca-Cola je po prvi put obelodanila da proizvodi 3 miliona tona plastične ambalaže godišnje, što je ekvivalentno proizvodnji 200.000 plastičnih flaša na minut, piše Guardian.

Kompanija je ove podatke dostavila aktivistkinji Ellen MacArthur, koja podstiče velike kompanije i vlade da učine više u borbi protiv zagađenja plastikom, piše Guardian.

Ovi podaci – koje je kompanija u prošlosti odbijala da obelodani – otkrivaju količinu plastične ambalaže koju je Coca-Cola proizvela u 2017. godini. Proizvođač bezalkoholnih pića nije otkrio količinu boca koje proizvodi, ali kada se plastični otisak kompanije prevede u PET boce od 500ml, dolazi se do otprilike 108 milijardi flaša godišnje, što je više od petine ukupne globalne proizvodnje PET boca, od oko 500 milijardi boca godišnje, navodi britanski list.

Kompanija Burberry bila je predmet žestokih kritika kada je otkriveno da je za godinu dana spalila robu vrednu 28 miliona funti

Coca-Cola je jedna od 31 kompanije – u koje spadaju i Mars, Nestlé i Danone – koje su obelodanile koliko plastične ambalaže proizvode u okviru kampanje za transparentnost Fondacije Ellen MacArthur, dobrotvorne organizacije koja radi sa kompanijama i obrazovnim institucijama sa ciljem brže tranzicije ka cirkularnoj ekonomiji. Ove kompanije zajedno proizvode 8 miliona tona plastične ambalaže godišnje.

Međutim, većina od 150 kompanija koje su se pridružile cilju fondacije da se smanji globalno zagađenje plastikom još uvek odbijaju da iznesu u javnost podatke o sopstvenoj proizvodnji plastične ambalaže. Među ovim kompanijama su Pepsi Co, H&M, L’Oréal, Walmart i Marks & Spencer, kao i Burberry, kompanija koja je bila predmet žestokih kritika prošle godine kada je otkriveno da je za godinu dana spalila robu vrednu 28 miliona funti da bi sprečila falsifikovanje.

Kompanija Burberry bila je predmet žestokih kritika kada je otkriveno da je za godinu dana spalila robu vrednu 28 miliona funti

Globalni cilj fondacije kome se priključilo 150 kompanija podrazumeva:

  • Eliminaciju nepotrebne plastične ambalaže i prelazak sa jednokratne na višekratnu ambalažu.
  • Inovativnost koja bi dovela do toga da se 100% plastične ambalaže može lako i bezbedno ponovo upotrebiti, reciklirati ili kompostirati do 2025. godine.
  • Uspostavljanje cirkularne ekonomije na tržištu platičnih proizvoda tako što bi se značajno povećale količine plastike koja se ponovo upotrebljava ili reciklira kao nova ambalaža.

Prvi korak mnogih of kompanija koje su se pridružile cilju bio je da povećaju transparentnost.

Osim podataka koje je otkrila Coca-Cola, i kompanija Nestlé je obelodanila da proizvodi 1,7 miliona tona plastične ambalaže godišnje, Unilever 610.000 tona i Danone 750.000 tona.

Samo dva globalna proizvođača plastičnih sirovina – Indorama i Borealis – su se priključila cilju, dok to nije uradio nijedan avio-prevoznik, lanac restorana, ni hotel, piše Guardian.

Autori studije objavljene 2015. godine u naučnom časopisu Science procenjuju da svake godine u okeanima završi 8 miliona tona plastičnog otpada i da bi se ta količina mogla uvećati desetostruko ukoliko se ne preduzmu neophodne mere.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

14. mart 2019. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

14. mart 2019. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

14. mart 2019. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

14. mart 2019. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom