Životna sredina

Projekcija filma Plavo srce i razgovor o borbi za zaštitu reka na Balkanu u četvrtak u Beogradu

Slika: Facebook/ceebankwatch

Objavljeno

26.02.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

26.02.2019.

Država

Podeli

U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju u četvrtak će biti emitovan dokumentarni film „Plavo srce“ (Blue Heart), a zatim će biti organizovan razgovor na temu neodržive eksploatacije hidroenergije na Balkanu sa predstavnicima organizacija civilnog društva Bankwatch, Riverwatch, Odbranimo reke stare planine, kao i kompanije Patagonia, koja je snimila film.

Veče će biti posvećeno ulozi banaka u finansiranju nekoliko hiljada hidroelektrana (HE) širom Srbije i Balkana, kao i o uticaju tih investicija na ljude i prirodu, navode u organizaciji civilnog društva Riverwatch.

Na skupu će govoriti Ulrich Eichelmann (Riverwatch), Mihela Hladin Wolfe (Patagonia), Igor Vejnović (CEE Bankwatch Network), Aleksandar Jovanović – Ćuta (Odbranimo reke Stare planine), a moderator će bit Iva Marković, iz koalicije Pravo na vodu.

Dokumentarac Blue Heart u trajanju od 40 minuta predstavlja lepotu balkanskih reka i borbu protiv cunamija brana koje ugrožavaju ove vodotokove.

U cilju zaštite reka Balkana i sprečavanja izgradnje nekoliko hiljada malih hidroelektrana (MHE) pre nekoliko godina pokrenuta je kampanja Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe).

Komentara: (2)
Predrag Simonobić / 26.02.2019.

Rado bih prisustvovao projekciji filma i ostalim dešavanja, ali već je za isti dan popodne zakazana prošle nedjelje tribina na tu temu u Paraćinu gde se lokalna inicijativa isto opire izgradnji mini hidroelektrana.
Šteta što su se ti događaji poklopili, tek malopre sam saznao za vašu projekciju.
Puno uspeha, Predrag Simonović

Zoran Minović / 27.02.2019.

Да ли се некако може доћи до филма, у Краљеву постоји група *Сачувајмо планинске реке Краљева*

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

26. februar 2019. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

hidroelektrane-drina-most

Poništena ekološka dozvola za hidroelektranu na Drini

26. februar 2019. - Projekat izgradnje velikih hidroelektrana na Drini se suočava sa novim zastojima, nakon što je sud poništio ekološku dozvolu za HE Foča

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

26. februar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

26. februar 2019. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana