Životna sredina

Projekcija filma Plavo srce i razgovor o borbi za zaštitu reka na Balkanu u četvrtak u Beogradu

Slika: Facebook/ceebankwatch

Objavljeno

26.02.2019.

Država

Podeli

Objavljeno

26.02.2019.

Država

Podeli

U beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju u četvrtak će biti emitovan dokumentarni film „Plavo srce“ (Blue Heart), a zatim će biti organizovan razgovor na temu neodržive eksploatacije hidroenergije na Balkanu sa predstavnicima organizacija civilnog društva Bankwatch, Riverwatch, Odbranimo reke stare planine, kao i kompanije Patagonia, koja je snimila film.

Veče će biti posvećeno ulozi banaka u finansiranju nekoliko hiljada hidroelektrana (HE) širom Srbije i Balkana, kao i o uticaju tih investicija na ljude i prirodu, navode u organizaciji civilnog društva Riverwatch.

Na skupu će govoriti Ulrich Eichelmann (Riverwatch), Mihela Hladin Wolfe (Patagonia), Igor Vejnović (CEE Bankwatch Network), Aleksandar Jovanović – Ćuta (Odbranimo reke Stare planine), a moderator će bit Iva Marković, iz koalicije Pravo na vodu.

Dokumentarac Blue Heart u trajanju od 40 minuta predstavlja lepotu balkanskih reka i borbu protiv cunamija brana koje ugrožavaju ove vodotokove.

U cilju zaštite reka Balkana i sprečavanja izgradnje nekoliko hiljada malih hidroelektrana (MHE) pre nekoliko godina pokrenuta je kampanja Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe).

Komentara: (2)
Predrag Simonobić / 26.02.2019.

Rado bih prisustvovao projekciji filma i ostalim dešavanja, ali već je za isti dan popodne zakazana prošle nedjelje tribina na tu temu u Paraćinu gde se lokalna inicijativa isto opire izgradnji mini hidroelektrana.
Šteta što su se ti događaji poklopili, tek malopre sam saznao za vašu projekciju.
Puno uspeha, Predrag Simonović

Zoran Minović / 27.02.2019.

Да ли се некако може доћи до филма, у Краљеву постоји група *Сачувајмо планинске реке Краљева*

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

26. februar 2019. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. februar 2019. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. februar 2019. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. februar 2019. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije