OIE

Voith će isporučiti opremu za malu hidroelektranu Gradište

Slika: Voith

Objavljeno

11.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2019.

Komentari

0

Podeli

Kompanija Voith dobila je posao isporuke, ugradnje i puštanja u rad dve turbine StreamDiver za malu hidroelektranu (MHE) Gradište u Makedoniji.

Ova MHE je, prema saopštenju kompanije, jedna od 12 elektrana koje su planirane na reci Vardar, kako bi se povećao udeo hidroenergije u ukupnom energetskom miksu Makedonije.

Oprema će, kako je navedeno, biti isporučena firmi Bart Energy Skopje.

Elektrana bi trebalo da počne da radi početkom 2020. godine i snabdevaće energijom do 900 domaćinstava u regionu Jegunovce, severno od glavnog grada Makedonije Skoplja.

Voith će isporučiti dve turbine StreamDiver snage po 300 kW.

„Turbine StreamDiver su idealne za lokaciju MHE Gradište“, rekao je vlasnik i generalni direktor firme Bart Energy Skopje Besfort Aliti.

On je naveo da će u poređenju sa konvencionalnom vertikalnom Kaplanovom turbinom, koja se obično koristi, ova oprema obezbediti značajne koristi u pogledu vremena isporuke i ugradnje na samoj lokaciji.

Na primer, vreme izgradnje će biti smanjeno 60%, istakao je Aliti, i dodao da će biti smanjeni i troškovi izgradnje.

U svom saopštenju Voith je naveo i da će isporukom dve turbine StreamDiver MHE Gradište biti opremljeno tehnologijom kojoj skoro da nije potrebno održavanje.

Dosad u Makedoniji izgrađeno 79 MHE

Trenutno u Makedoniji, prema zvaničnim podacima, postoji 79 MHE sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 72 MW.

Krajem 2017. godine, Makedonija je imala 753 MW instalisane snage u postrojenjima koja koriste obnovljive izvore energije (OIE). Najveći deo odnosi se na hidroelektrane (HE) – 692 MW, uz vetropark snage 36,8 MW, 152 solarne instalacije snage 17 MW i 3 elektrane na biogas snage 7 MW.

Pre nekoliko dana Vlada Makedonije je najavila tender za izgradnju solarnih elektrana i vetroparka, a državna elektroprivreda ELEM saopštila je da je obezbedila finansiranje za gradnju solarne elektrane snage 10 MW.

Savet ministara Energetske zajednice nedavno je doneo odluku o smanjenju cilja Makedonije za udeo OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do 2020. sa 28% na 23%.

Taj udeo je na kraju 2016. godine iznosio 18,2%.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solar vetar pogurali udeo obnovljivih izvora elektricnoj energiji rekordnih 30 odsto

Solar, vetar pogurali udeo obnovljivih izvora u električnoj energiji na rekordnih 30 odsto

11. januar 2019. - Iz obnovljivih izvora je 2023. u svetu proizvedeno rekordnih 30 odsto električne energije, zahvaljujući ekspanziji solara i vetra

AAE gamit slovenija Energie AG vetar solar

Energie AG kupio udeo u firmi koja razvija projekte snage 180 MW u Sloveniji

11. januar 2019. - Austrijska kompanija Energie AG Oberösterreich kupila je 29,4 odsto udela u firmi AAE Gamit, koja ima više suvlasnika

EUSEW nagrade

Otvoreno javno glasanje za EUSEW nagrade

11. januar 2019. - Javno glasanje za dodelu Evropske nagrade za održivu energiju u okviru Nedelje održive energetike u Evropskoj uniji je otvoreno do 2. juna

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

11. januar 2019. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka