OIE

Pančevo dobilo tri pametna autobuska stajališta koja koriste solarnu energiju

Slika: Grad Pančevo

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Pančevo je dobilo tri pametna autobuska stajališta, koja koriste solarnu energiju, omogućavaju punjenje mobilnih uređaja, imaju internet konekciju i sopstvenu LED rasvetu.

Solarna autobuska stajališta se nalaze na stanici ispred Gradskog uslužnog centra, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje i preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje u Ulici vojvode Radomira Putnika, a svečano su otvorena povodom Dana Pančeva.

Svi predviđeni priključci i rasveta na stajalištima koristiće sunčevu energiju, istakla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Kako se navodi na sajtu Grada Pančeva, pametna autobuska stajališta potvrđuju nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo „rebrendira“ u zeleni i ekološki odgovoran grad.

Proizvođač stajališta je domaća firma Pro-Mont, koja već nekoliko godina razvija pametna autobuska stajališta, klupe i toteme , odnosno tzv. inteligentne i energetski nezavisne proizvode koji se napajaju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE) putem solarnih panela, navodi se na sajtu.

“Autobuska stajališta mogu da se nadograde, u smislu svoje dalje funkcionalnosti, i da budu umrežena jedinstvenim gradskim BUS STOP sistemom, koji može da prati i pruža obaveštenja o autobuskim linijama, očekivanim vremenima dolaska autobusa…”, izjavio je Lazar Jošanov, konstruktor Petro-SOLAR pametnih urbanih mobilijara.

Za postavljanje solarnih autobuskih stajališta Grad Pančevo je raspisao tender u junu ove godine.  Solarna autobuska stajališta trebalo je da imaju bateriju za skladištenje energije, LED osvetljenje, USB punjače za mobilne uređaje i Wi-Fi ruter.

Ekološko opismenjavanje građana Pačeva putem projekata, koji afirmišu korišćenje alternativnih vidova energije se nadovezuje na pametnu klupu, koja je postavljena prošle godine povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i na Zelenu biblioteku na otvorenom, koja se od nedavno nalazi u Narodnoj bašti. Ova biblioteka omogućava Pančevcima slobodno uzimanje ili donošenje knjiga, uz mogućnost dopune mobilnih uređaja.

Grad Pančevo radi i na unapređenju energetskog menadžmenta, pa je u februaru ove godine sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisan Memorandum o saradnji za unapređenje energetskog menadžmenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

8. novembar 2018. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

Evropska unija ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije-studija

EU ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije – studija

8. novembar 2018. - EEB tvrdi da Evropa ima dovoljno zemljišta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije bez ugrožavanja prirode i proizvodnje hrane

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

8. novembar 2018. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

8. novembar 2018. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan