x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pančevo dobilo tri pametna autobuska stajališta koja koriste solarnu energiju

08.11.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Grad Pančevo
Pančevo dobilo tri pametna autobuska stajališta koja koriste solarnu energiju

Pančevo je dobilo tri pametna autobuska stajališta, koja koriste solarnu energiju, omogućavaju punjenje mobilnih uređaja, imaju internet konekciju i sopstvenu LED rasvetu.

Solarna autobuska stajališta se nalaze na stanici ispred Gradskog uslužnog centra, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje i preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje u Ulici vojvode Radomira Putnika, a svečano su otvorena povodom Dana Pančeva.

Svi predviđeni priključci i rasveta na stajalištima koristiće sunčevu energiju, istakla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Kako se navodi na sajtu Grada Pančeva, pametna autobuska stajališta potvrđuju nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo „rebrendira“ u zeleni i ekološki odgovoran grad.

Proizvođač stajališta je domaća firma Pro-Mont, koja već nekoliko godina razvija pametna autobuska stajališta, klupe i toteme , odnosno tzv. inteligentne i energetski nezavisne proizvode koji se napajaju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE) putem solarnih panela, navodi se na sajtu.

“Autobuska stajališta mogu da se nadograde, u smislu svoje dalje funkcionalnosti, i da budu umrežena jedinstvenim gradskim BUS STOP sistemom, koji može da prati i pruža obaveštenja o autobuskim linijama, očekivanim vremenima dolaska autobusa…”, izjavio je Lazar Jošanov, konstruktor Petro-SOLAR pametnih urbanih mobilijara.

Za postavljanje solarnih autobuskih stajališta Grad Pančevo je raspisao tender u junu ove godine.  Solarna autobuska stajališta trebalo je da imaju bateriju za skladištenje energije, LED osvetljenje, USB punjače za mobilne uređaje i Wi-Fi ruter.

Ekološko opismenjavanje građana Pačeva putem projekata, koji afirmišu korišćenje alternativnih vidova energije se nadovezuje na pametnu klupu, koja je postavljena prošle godine povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i na Zelenu biblioteku na otvorenom, koja se od nedavno nalazi u Narodnoj bašti. Ova biblioteka omogućava Pančevcima slobodno uzimanje ili donošenje knjiga, uz mogućnost dopune mobilnih uređaja.

Grad Pančevo radi i na unapređenju energetskog menadžmenta, pa je u februaru ove godine sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisan Memorandum o saradnji za unapređenje energetskog menadžmenta.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.