OIE

Pančevo dobilo tri pametna autobuska stajališta koja koriste solarnu energiju

Slika: Grad Pančevo

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Pančevo je dobilo tri pametna autobuska stajališta, koja koriste solarnu energiju, omogućavaju punjenje mobilnih uređaja, imaju internet konekciju i sopstvenu LED rasvetu.

Solarna autobuska stajališta se nalaze na stanici ispred Gradskog uslužnog centra, ispred Nacionalne službe za zapošljavanje i preko puta Nacionalne službe za zapošljavanje u Ulici vojvode Radomira Putnika, a svečano su otvorena povodom Dana Pančeva.

Svi predviđeni priključci i rasveta na stajalištima koristiće sunčevu energiju, istakla je Katarina Banjai, članica Gradskog veća grada Pančeva zadužena za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Kako se navodi na sajtu Grada Pančeva, pametna autobuska stajališta potvrđuju nastojanje lokalne samouprave da se Pančevo „rebrendira“ u zeleni i ekološki odgovoran grad.

Proizvođač stajališta je domaća firma Pro-Mont, koja već nekoliko godina razvija pametna autobuska stajališta, klupe i toteme , odnosno tzv. inteligentne i energetski nezavisne proizvode koji se napajaju električnom energijom iz obnovljivih izvora energije (OIE) putem solarnih panela, navodi se na sajtu.

“Autobuska stajališta mogu da se nadograde, u smislu svoje dalje funkcionalnosti, i da budu umrežena jedinstvenim gradskim BUS STOP sistemom, koji može da prati i pruža obaveštenja o autobuskim linijama, očekivanim vremenima dolaska autobusa…”, izjavio je Lazar Jošanov, konstruktor Petro-SOLAR pametnih urbanih mobilijara.

Za postavljanje solarnih autobuskih stajališta Grad Pančevo je raspisao tender u junu ove godine.  Solarna autobuska stajališta trebalo je da imaju bateriju za skladištenje energije, LED osvetljenje, USB punjače za mobilne uređaje i Wi-Fi ruter.

Ekološko opismenjavanje građana Pačeva putem projekata, koji afirmišu korišćenje alternativnih vidova energije se nadovezuje na pametnu klupu, koja je postavljena prošle godine povodom Svetskog dana zaštite životne sredine i na Zelenu biblioteku na otvorenom, koja se od nedavno nalazi u Narodnoj bašti. Ova biblioteka omogućava Pančevcima slobodno uzimanje ili donošenje knjiga, uz mogućnost dopune mobilnih uređaja.

Grad Pančevo radi i na unapređenju energetskog menadžmenta, pa je u februaru ove godine sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisan Memorandum o saradnji za unapređenje energetskog menadžmenta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

8. novembar 2018. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

8. novembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

8. novembar 2018. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

8. novembar 2018. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage