Energetska efikasnost

Pančevo spremno za unapređenje energetskog menadžmenta

Pancevo spremno za unapredjenje energetskog menadzmenta

Slika: pancevo.rs

Objavljeno

27.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Pančevo i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su Memorandum o saradnji za unapređenje energetskog menadžmenta. Početkom nedelje, potpise na dokument stavili su Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Pančeva i Steliana Nedera, zamenica stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji.

Unapređenje energetskog menadžmenta će se sprovoditi kroz implementaciju projekta energetske efikasnosti (EE) u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, navodi se u saopštenju Grada Pančeva.

Glavni cilj ovog projekta je podrška uvođenju sistema energetskog menadžmenta (SEM) u opštinama, koja podrazumeva i informacioni sistem energetskog menadžmenta (ISEM) širom Srbije, sa ciljem povećanja investicija u energetsku efikasnost u javnim zgradama i komunalnim uslugama, kao i povećanja njihove energetske i troškovne efikasnosti.

Uvođenje sistema energetskog menadžmenta je, po oceni zamenika gradonačelnika Živkovića, kompleksan i zahtevan posao, koji podrazumeva brojne aktivnosti, obuke, učešće u pilot projektu za razvoj i integraciju sistema za automatsku razmenu podataka uz učešće javno-komunalnih preduzeća, kao i dalju edukaciju i razmenu iskustava za stručnjake.

“Uvođenje ovog sistema je za grad Pančevo jedinstvena prilika da značajno unapredi uvođenje ovog sistema i verujemo postane jedan od lidera u ovoj oblasti”, dodao je on.

Aktivnosti iz Memoranduma o saradnji, kao i predstojeće obuke vezane za sistem energetskog menadžmenta doneće Pančevu ekonomske, ekološke i društene koristi, čime se i Pančevo uključuje u ostvarenje globalnih ciljeva održivog razvoja, pre svega kada su u pitanu dostupna i obnovljiva energija i stvaranje održivih gradova i zajednica, rekla je Stelina Nedera.

Ona je podsetila da Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i UNDP zajednički rade na sprovođenju dva projekta ukupne vrednosti preko 45 miliona dolara, usmerenih na povećanje energetske efikasnosti u gradovima i opštinama Srbije, i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, konkretnije, biomase.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije koji je rekao da je Pančevo potpisalo ovaj dokument jer je grad koji ima najbolje rezultate u oblasti energetske efikasnosti. Očekuje, dodao je, da će rezultati i iskustva sa ovog projekta kasnije biti iskorišćeni i u drugim gradovima u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pametna-brojila-ebrd

Srbija dobila zajam od 40 miliona evra za uvođenje pametnih brojila

15 September 2021 - EBRD je potpisala ugovor o zajmu od 40 miliona evra za projekat uvođenja pametnih brojila u tri grada u Srbiji.

Beograd subvencije energetska efikasnost

Beograd raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost krajem oktobra

14 September 2021 - Subvencionisanje energetske efikasnosti predviđa da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto investicije.

Sarajevo subvencije zamena peci kotolova na ugalj

Sarajevo obezbedilo 1,5 miliona evra za subvencije za zamenu peći i kotlova na ugalj

13 September 2021 - Sredstva će biti dovoljna da 500 domaćinstva pređe na čistiji način zagrevanja svojih domova i veliki napredak u odnosu na prvu akciju.

prijavljivanje Nedelju odrzive energetike EUSEW 2021

Počelo prijavljivanje za Nedelju održive energetike u EU – EUSEW 2021

13 September 2021 - Digitalna konferencija u okviru Nedelje održive energetike u EU (EUSEW 2021) održaće se od 25. do 28. oktobra, a dodela nagrada prvog dana