x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Pančevo spremno za unapređenje energetskog menadžmenta

27.02.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: pancevo.rs
Pančevo spremno za unapređenje energetskog menadžmenta

Grad Pančevo i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su Memorandum o saradnji za unapređenje energetskog menadžmenta. Početkom nedelje, potpise na dokument stavili su Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Pančeva i Steliana Nedera, zamenica stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji.

Unapređenje energetskog menadžmenta će se sprovoditi kroz implementaciju projekta energetske efikasnosti (EE) u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, navodi se u saopštenju Grada Pančeva.

Glavni cilj ovog projekta je podrška uvođenju sistema energetskog menadžmenta (SEM) u opštinama, koja podrazumeva i informacioni sistem energetskog menadžmenta (ISEM) širom Srbije, sa ciljem povećanja investicija u energetsku efikasnost u javnim zgradama i komunalnim uslugama, kao i povećanja njihove energetske i troškovne efikasnosti.

Uvođenje sistema energetskog menadžmenta je, po oceni zamenika gradonačelnika Živkovića, kompleksan i zahtevan posao, koji podrazumeva brojne aktivnosti, obuke, učešće u pilot projektu za razvoj i integraciju sistema za automatsku razmenu podataka uz učešće javno-komunalnih preduzeća, kao i dalju edukaciju i razmenu iskustava za stručnjake.

“Uvođenje ovog sistema je za grad Pančevo jedinstvena prilika da značajno unapredi uvođenje ovog sistema i verujemo postane jedan od lidera u ovoj oblasti”, dodao je on.

Aktivnosti iz Memoranduma o saradnji, kao i predstojeće obuke vezane za sistem energetskog menadžmenta doneće Pančevu ekonomske, ekološke i društene koristi, čime se i Pančevo uključuje u ostvarenje globalnih ciljeva održivog razvoja, pre svega kada su u pitanu dostupna i obnovljiva energija i stvaranje održivih gradova i zajednica, rekla je Stelina Nedera.

Ona je podsetila da Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i UNDP zajednički rade na sprovođenju dva projekta ukupne vrednosti preko 45 miliona dolara, usmerenih na povećanje energetske efikasnosti u gradovima i opštinama Srbije, i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, konkretnije, biomase.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije koji je rekao da je Pančevo potpisalo ovaj dokument jer je grad koji ima najbolje rezultate u oblasti energetske efikasnosti. Očekuje, dodao je, da će rezultati i iskustva sa ovog projekta kasnije biti iskorišćeni i u drugim gradovima u Srbiji.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.