Energetska efikasnost

Pančevo spremno za unapređenje energetskog menadžmenta

Pancevo spremno za unapredjenje energetskog menadzmenta

Slika: pancevo.rs

Objavljeno

27.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Pančevo i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) potpisali su Memorandum o saradnji za unapređenje energetskog menadžmenta. Početkom nedelje, potpise na dokument stavili su Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Pančeva i Steliana Nedera, zamenica stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji.

Unapređenje energetskog menadžmenta će se sprovoditi kroz implementaciju projekta energetske efikasnosti (EE) u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike, navodi se u saopštenju Grada Pančeva.

Glavni cilj ovog projekta je podrška uvođenju sistema energetskog menadžmenta (SEM) u opštinama, koja podrazumeva i informacioni sistem energetskog menadžmenta (ISEM) širom Srbije, sa ciljem povećanja investicija u energetsku efikasnost u javnim zgradama i komunalnim uslugama, kao i povećanja njihove energetske i troškovne efikasnosti.

Uvođenje sistema energetskog menadžmenta je, po oceni zamenika gradonačelnika Živkovića, kompleksan i zahtevan posao, koji podrazumeva brojne aktivnosti, obuke, učešće u pilot projektu za razvoj i integraciju sistema za automatsku razmenu podataka uz učešće javno-komunalnih preduzeća, kao i dalju edukaciju i razmenu iskustava za stručnjake.

“Uvođenje ovog sistema je za grad Pančevo jedinstvena prilika da značajno unapredi uvođenje ovog sistema i verujemo postane jedan od lidera u ovoj oblasti”, dodao je on.

Aktivnosti iz Memoranduma o saradnji, kao i predstojeće obuke vezane za sistem energetskog menadžmenta doneće Pančevu ekonomske, ekološke i društene koristi, čime se i Pančevo uključuje u ostvarenje globalnih ciljeva održivog razvoja, pre svega kada su u pitanu dostupna i obnovljiva energija i stvaranje održivih gradova i zajednica, rekla je Stelina Nedera.

Ona je podsetila da Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i UNDP zajednički rade na sprovođenju dva projekta ukupne vrednosti preko 45 miliona dolara, usmerenih na povećanje energetske efikasnosti u gradovima i opštinama Srbije, i povećanje upotrebe obnovljivih izvora energije, konkretnije, biomase.

Potpisivanju memoranduma prisustvovao je i Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije koji je rekao da je Pančevo potpisalo ovaj dokument jer je grad koji ima najbolje rezultate u oblasti energetske efikasnosti. Očekuje, dodao je, da će rezultati i iskustva sa ovog projekta kasnije biti iskorišćeni i u drugim gradovima u Srbiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

27. februar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

27. februar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. februar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

27. februar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.