Energetska efikasnost

EU sa 4,5 miliona evra pomaže realizaciju 37 projekata na lokalu, sastavni deo i mere za povećanje energetske efikasnosti

Slika: Delegacija EU u Srbiji

Objavljeno

09.10.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.10.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska unija (EU) će preko razvojnog programa EU PRO sa 4,5 miliona evra u 37 lokalnih samouprava finansirati realizaciju projekata, koji za cilj imaju poboljašanje kvaliteta života ljudi kroz, između ostalog, povećanje energetske efikasnosti objekata i modernizaciju vodovoda, kanalizacije i javne rasvete.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 26. aprila do 29. juna ove godine, stiglo je ukupno 46 predloga, a jedan od neophodnih uslova za konkurisanje je bilo postojanje građevinske dozvole i finansijsko učešće od minimum 15% od vrednosti projekta, saopštila je Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Opštine u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije iz sopstvenih sredstava uložiće 1,6 miliona evra, pa će ukupna ulaganja u 37 projekata (spisak) dostići 6,1 milion evra.

Projekti, koje je na osnovu administrativne, programske i tehničke evaluacije, odobrio Upravni odbor EU PRO programa, prvenstveno će poboljšati uslove u kulturnim i sportskim ustanovama, školama i vrtićima, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite, a unaprediće se i komunalna infrastruktura koja će posebno doprineti boljim uslovima života pripadnika i pripadnica ranjivih grupa, saopštila je Delegacija EU.

U Leskovcu, Merošini, Prokuplju, Sjenici i Smederevu biće unapređeni uslovi za boravak, učenje i rad u školama i vrtićima, sa posebnom pažnjom usmerenom na energetsku efikasnost i bezbednost ovih objekata.

Energetska efikasnost biće povećana rekonstrukcijom sistema grejanja, zamenom stolarije, termoizolacijom fasade.

Komunalna infrastruktura, odnosno sistemi za vodosnabdevanje, kanalizacione mreže i javna rasveta biće unapređeni u deset opština i to u Aleksincu, Boljevcu, Bosilegradu, Bujanovcu, Doljevcu, Kučevu, Kuršumliji, Raški, Trgovištu i Valjevu, dok će uz podršku Evropske unije u Žabarima biti rekonstruisan Centar za socijalni rad, a u Žagubici Dom zdravlja.

Stanovništvo, a posebno deca i mladi, u Beloj Palanci, Babušnici, Batočini, Čajetini, Dimitrovgradu, Golupcu, Kragujevcu, Kraljevu, Knjaževcu, Ljuboviji, Priboju, Prijepolju, Požegi, Rekovcu, Surdulici, Svilajncu, Šapcu, Užicu, Velikoj Plani i Vladičinom Hanu posle renoviranja ili izgradnje sportskih i kulturnih objekata dobiti adekvantne uslove za bavljenje sportom, dok će kulturni sadržaj na lokalnom nivou biti unapređen.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

9. oktobar 2018. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

9. oktobar 2018. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

9. oktobar 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

9. oktobar 2018. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik