OIE

EPHZHB položila kamen temeljac za CHE Vrilo snage 66 MW

EPHZHB-polozila-kamen-temeljac-za-CHE-Vrilo-snage-66-MW

Foto: Pixabay

Objavljeno

16.07.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.07.2018.

Komentari

0

Podeli

JP Elektroprivreda Hrvatske Zajednice Herceg Bosne (EPHZHB) je 16. jula održala svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju crpne hidroelektrane (CHE) Vrilo na Šuici, reci ponornici, u blizini Tomislavgrada.

CHE Vrilo, u čiju će izgradnju biti uloženo 89,1 milion evra, će imati dva agregata ukupne instalisane snage 66 MW, a puštanje u rad se očekuje 2023. godine. Godišnja proizvodnja CHE Vrilo se planira na nivou 196 GWh električne energije, prema najavi na internet prezentaciji EPHZHB.

Većinski vlasnik EPHZHB je Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), a kompanija je jedno od dva elektroenergetska javna preduzeća u FBiH. Drugi entitet BiH, Republika Srpska, ima svoju elektroenergetsku kompaniju.

Profit kompanije EPHZHB, sa sedištem u Mostaru, je u 2017. dostigao 237.441 KM (oko 120.000 evra), a iskorišćen je za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina. Kompanija je proizvela 1.287 GWh električne energije prošle godine, za 18,26% manje od plana, što se pripisuje sušnoj godini.

EPHZHB proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, a većina kapaciteta joj se sastoji od hidroelektrana.

U martu 2018. godine je pustila u rad Mesihovinu, prvi vetropark u Bosni i Hercegovini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

16. jul 2018. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

16. jul 2018. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

16. jul 2018. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

16. jul 2018. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović