OIE

Ministar najavio razgovore vlada RS, Srbije o zajedničkoj izgradnji HE Paunci i Foča

Ministar-najavio-razgovore-vlada-RS-Srbije-o-zajednickoj-izgradnji-HE-Paunci-i-Foca

Foto: Pixabay

Objavljeno

20.06.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.06.2018.

Komentari

0

Podeli

Vlade Republike Srpske i Srbije će na sledećoj zajedničkoj sednici razgovarati o zajedničkoj izgradnji hidroelektrana Paunci i Foča na gornjem toku reke Drine, najavio je Petar Đokić, ministar energetike srpskog entiteta Bosne i Hercegovine.

Đokić je rekao da se nada da će do zajedničke sednice biti sproveden pregovarački postupak i dodeljena koncesija Elektroprivredi Republike Srpske (ERS).

Prema Đokićevim rečima, ovo će biti urađeno da bi ERS mogao da uđe u adekvatan odnos sa Elektroprivredom Srbije (EPS) u vezi sa projektom.

Zajednička sednica dveju vlada bi trebalo da se održi u Trebinju krajem avgusta, javila je Srna.

Prethodno su Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, i srpska premijerka Ana Brnabić razgovarali o projektu na Jahorina ekonomskom forumu početkom maja.

Na portalu ERS-a se navodi da bi HE Foča imala instalisanu snagu od 44,15 MW i prosečnu godišnju proizvodnju od 175,9 GWh električne energije, a HE Paunci instalisanu snagu od 43,21 MW i prosečnu godišnju proizvodnju od 166,9 GWh.

Mala HE na reci Drinjači puštena u probni rad

U međuvremenu, mala hidroelektrana (HE) na reci Drinjači je puštena u probni rad, potvrdio je Vitomir Tomić, jedan od investitora.

U izgradnju male HE snage 1 MW je uloženo oko 6,5 miliona KM (3,33 miliona evra).

Ova hidroelektrana bi trebalo da proizvodi 6,5 miliona kWh električne energije godišnje, rekao je Tomić i dodao da očekuje da HE dobije sertifikat do 1. jula i da zvanično bude puštena u rad tokom leta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

20. jun 2018. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

20. jun 2018. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

20. jun 2018. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

20. jun 2018. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada