OIE

Kineski CMEC razmatra gradnju vetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić

Kineski-CMEC-razmatra-gradnju-vetroelektrana-na-lokacijama-Galica-i-Vlasic-u-BiH

Slika: Vlada Srednjobosanskog kantona

Objavljeno

23.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.05.2018.

Komentari

0

Podeli

Premijer Srednjobosanskog kantona (SBK) Tahir Lendo razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije CMEC (China machinery engineering corporation) i firmi Tomix iz Kneževa i TLG iz Travnika o projektu gradnje vetroelektrana na lokacijama Galica i Vlašić.

Kompanija CMEC i dve firme iz BiH započele su saradnju pre godinu dana.

Svrha posete predstavnika tri firme Srednjobosanskom kantonu je istraživanje i provera prikupljenih podataka za područje Galice i Vlašića, navodi se u saopštenju Vlade SBK-a.

Tahir Lendo je rekao da je reč o projektu izgradnje vetroelektrana koji je još u pripremnoj fazi, te da su predstavnici kineske kompanije doputovali u Travnik kako bi saznali kakav je ambijent i koliko je SBK stabilan za investiranje.

“Rekao sam im da smo mi vrlo stabilan kanton i da možemo pružiti sve usluge koje se traže, a koje su u nadležnosti našeg kantona”, izjavio je Lendo.

Kompanija CMEC je 2016. godine potpisala memorandum o gradnji vetroelektrane kod Tomislavgrada.

Zoran Vujinović, direktor firmi Tomix i TLG, izjavio je za eKapiju da se planira gradnja dve vetroelektrane snage po 50 MW.

„Vrednost cele investicije je između 130 i 140 miliona evra. Urađen je idejni projekat, a kada se odlučimo kakve će biti turbine, krećemo i sa izradom glavnog projekta. Za finansiranje projekta zainteresovan je i najveći kineski proizvođač turbina Goldwind. Naime, mi ulažemo znanje, odnosno razvijamo projekte, dok će Kinezi obezbediti novac“, objasnio je on.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

23. maj 2018. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

23. maj 2018. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

23. maj 2018. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

23. maj 2018. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović