Mobilnost

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Sprema se poziv firmama za subvencije za e-vozila, prijavljivanje građana zaustavljeno

Picture: Pixabay

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će za nekoliko nedelja uputiti poziv privatnim kompanijama i javnom sektoru da se prijave za podsticaje za kupovinu električnih vozila, nakon što je najnoviji poziv građanima usled velikog interesovanja privremeno zatvoren samo dan nakon raspisivanja.

Poziv građanima je privremeno zatvoren 26. aprila, pošto je pristigao dovoljan broj zahteva u okviru raspoloživog iznosa od 1,62 miliona evra (12 miliona kuna).

„Subvencije za građane iznose od 670 evra (5.000 kuna) do 10.700 evra (80.000 kuna). Većina zahteva, oko jedne trećine, je podneta za električne automobile, slede električni skuteri i bicikli, dok se najmanje zahteva odnosi na kupovinu hibridnih plug-in vozila“, rekao je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

Paralelno s većim brojem e-vozila na hrvatskim putevima, država radi na razvoju odgovarajuće infrastrukture. Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača za električna vozila, a Ponoš je najavio da će Fond ove godine finansirati i takve projekte.

“Poređenja radi, u 2011. godini u zemljama Evropske unije u upotrebi je bilo 3.800 punjača, dok je danas njihov broj prešao 100.000. Sve ovo su pokazatelji u kom tehnološkom pravcu se razvija auto-industrija i propratna infrastruktura, te je sasvim jasno u kom pravcu treba usmeravati i e-mobilnost u Hrvatskoj,“ rekao je Ponoš.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da građani i u narednim godinama mogu očekivati podsticaje Fonda za e-vozila, s obzirom da je nacrtom 4. nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti za podsticanje čistijeg transporta do 2020. godine planirano 15,6 miliona evra (115,5 miliona kuna).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

3. maj 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

3. maj 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

3. maj 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

3. maj 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu