Električna energija

EPCG potpisala ugovor o izradi idejnog projekta za HE Komarnica

EPCG potpisala ugovor o izradi idejnog projekta za HE Komarnica

Photo: EPCG

Objavljeno

09.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je sa grupom ponuđača, koju čine Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi A.D. i Energoprojekt Hidroinženjering A.D. iz Srbije, ugovor vredan više od 1,6 miliona evra o izradi idejnog projekta za hidroelektranu (HE) Komarnica.

Ponuđači će pripremiti i studiju opravdanosti i elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu.

Rok za izradu idejnog projekta sa pratećom dokumentacijom je 15 meseci, saopštila je EPCG, dodavši da će studijom opravdanosti biti utvrđena isplativost izgradnje Komarnice, dok će elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu sagledati sve potencijalne uticaje na životnu sredinu i predvideti mere smanjenja uticaja.

Preciznija cena izgradnje kao i tehničke karakteristike hidroelektrane na reci Komarnici biće predstavljeni po završetku i usvajanju idejnog projekta i studije opravdanosti.

Kako se navodi u saopštenju, tokom februara se očekuje potpisivanje ugovora od 6,3 miliona evra sa nemačkom razvojnom bankom KfW za rekonstrukciju HE Piva čime, sa ovim ugovorom, EPCG zvanično i počinje planirani petogodišnji investiciono-razvojni ciklus vredan 172 miliona evra.

Dve opcije za gradnju

Prema Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, prethodno su razrađene dve varijante za izgradnju hidroelektrane Komarnica. Prema jednoj, nepovoljnijoj po životnu sredinu, procenjeni ukupni troškovi izgradnje HE instalisane snage od 168 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 232 GWh iznose približno 183 miliona evra.

Druga i izglednija varijanta, povoljnija po životnu sredinu, predviđa izgradnju HE instalisane snage od 172 MW i godišnje proizvodnje 227 GWh, a investicija je procenjena na 178 miliona evra. Prema ovoj varijanti, kanjon Nevidio ne bi bio poplavljen, a ne bi bilo uticaja ni na opštinu Šavnik.

Prema strategiji, period izgradnje Komarnice se procenjuje na sedam godina.

U oktobru 2016, predstavnici EPCG i Elektroprivrede Srbije razgovarali su o realizaciji ovog projekta.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. februar 2018. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

9. februar 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

9. februar 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. februar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti