Električna energija

Kopač: Osnivanje Albanske berze električne energije bilo bi prekretnica za region

Kopac Osnivanje Albanske berze elektricne energije bilo bi prekretnica za region

Photo: Energetska zajednica

Objavljeno

06.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Reforme se moraju nastaviti bez odlaganja kako bi potrošači energije u Albaniji imali koristi od tih promena, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač.

Tokom posete Tirani, Kopač se susreo sa ključnim akterima u energetskom sektoru u Albaniji kako bi analizirao postignute reforme i predstojeće prioritete, saopštila je Energetska zajednica.

Poseta je počela prezentacijom u Skupštini Albanije na Odboru za proizvodnju, trgovinu i životnu sredinu, tokom koje je Kopač potvrdio napredak koji je do sada ostvarila Albanija.

„Zemlja treba da preduzme korake ka uspostavljanju potpuno konkurentnog tržišta električne energije na veliko i na malo. Štaviše, stvaranje nacionalne berze električne energije, Albanske berze električne energije (APEX), čije osnivanje kasni, biće prava prekretnica ne samo za Albaniju, već i za region“, rekao je Kopač.

Još jedan ključni prioritet je pravno i funkcionalno razdvajanje operatora distributivnog sistema (ODS), OSHEE, u skladu sa Trećim energetskim paketom.

Ovo je trenutno predmet spora koji je Sekretarijat EZ pokrenuo ranije ovog meseca. Sekretarijat je pristao da održi sastanak svih ključnih aktera krajem februara kako bi pomogao Albaniji u ovim naporima.

Sa direktorom Energetske zajednice u Tirani susreli su se i ministar energetike i industrije Damian Gjiknuri, predsednik Komisije za proizvodnju, trgovinu i životnu sredinu Eduard Shalsi i direktor operatora distributivnog sistema OSHEE Adrian Cela.

Rok za APEX istekao 31. marta prošle godine

Model tržišta električne energije koji je usvojila albanska vlada u julu 2016. definiše plan za reformu tržišta električne energije.

„Suština je formiranje Albanske berze električne energije (APEX), koje je, međutim, odloženo zbog političke situacije u zemlji. Rok za donošenje odluke o pravnoj i korporativnoj strukturi APEX istekao je 31. marta 2017. Model tržišta ovlašćuje ministra da odluči o novom roku do kraja 2017. godine”, navela je Energetska zajednica u Izveštaju o implementaciji za 2017. godinu.

Albanija sarađuje sa Kosovom* na razvoju pravnog okvira za integraciju tržišta, s tim da APEX pokriva obe teritorije. Prema Izveštaju o implementaciji za 2017. godinu, deklaracija o stvaranju zajedničkog tržišta električne energije koja je potpisana u martu 2016. nije praćena konkretnim aktivnostima.

Postoji opšta saglasnost da operator prenosnog sistema Kosova* učestvuje kao akcionar u APEX, ali konačni sporazum između nadležnih ministara se još usaglašava.

U oktobru prošle godine ministri Kosova* i Albanije razgovarali su o uspostavljanju zajedničkog tržišta električne energije, kao i Albanske berze električne energije.

Direktiva o električnoj energiji se ne poštuje više od dve godine

Operator distributivnog sistema OSHEE je i dalje zakonski i funkcionalno povezan sa poslovima snabdevanja, čak nemaju ni odvojene račune u skladu sa članom 31 Direktive 2009/72 / EC.

„Odredbe o usvajanju programa usklađivanja i imenovanja službenika za usklađivanje u skladu sa članom 26 Direktive o električnoj energiji preneta je u zakon, ali se i dalje ne primenjuje. Albanija u ovom pogledu krši Direktivu već više od dve godine“, navodi se u izveštaju o implementaciji.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

6. februar 2018. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

6. februar 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

6. februar 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

6. februar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti