Vesti

Hrvatska odvojila još novca za gradnju reciklažnih dvorišta

Hrvatska odvojila jos novca za gradnju reciklaznih dvorista

Slika: Pixabay

Objavljeno

11.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske odvojilo je dodatnih 70 miliona kuna (9,25 miliona evra) iz EU sredstava za sufinansiranje izgradnje reciklažnih dvorišta. Javni poziv će trajati dok sredstva ne budu utrošena.

Zbog velikog interesovanja nakon prvog objavljenog javnog poziva u martu ove godine, Ministarstvo je, kako je saopštilo, odlučilo da obezbedi dodatna sredstva.

Projekte izgradnje reciklažnih dvorišta realizuju jedinice lokalne samouprave, pa su gradovi i opštine i sada pozvani da se prijave na poziv.

Prvi javni poziv za projekte upravljanja otpadom koje sufinansira EU, Ministarstvo je otvorilo u martu ove godine. Tada je 144,5 miliona kuna (19,4 miliona evra) bespovratnih sredstava namenjeno izgradnji reciklažnih dvorišta kroz operativni program „Konkurentnost i kohezija“.

Korisnici će, kako je tada najavljeno, moći da sufinansiraju projekte do 85% vrednosti, a maksimalan iznos po jednom projektu je 4,5 miliona kuna (600.000 evra).

Od marta do početka decembra stiglo je 67 prijava, a kako je saopštilo Ministarstvo, u 42 slučaja odobreno je finansiranje u ukupnom iznosu od 11.3 miliona kuna (1,5 milion evra).

Tako je sada za sufinansiranje gradnje reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj odvojena suma od  ukupno 214,5 miliona kuna (oko 29 miliona evra).

Osim građevinskih radova, instalacije opreme i nadzora, izgradnja reciklažnih dvorišta uključuje tehničku pomoć za upravljanje projektom i organizovanje informativno-obrazovnih aktivnosti.

U resornom ministarstvu smatraju da su funkcionalna reciklažna dvorišta jedan od važnih elemenata upravljanja komunalnim otpadom, jer ona obezbeđuju odvojeno prikupljanje problematičnog otpada, kao i otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila i glomaznog komunalnog otpada.

Cilj ministarstva zaštite životne sredine i energetike je da poveća stopu odvajanja prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje otpada koji se ostavlja na deponijama. Prema Okvirnoj direktivi o otpadu EU, Hrvatska bi do 2020. trebalo da dostigne stopu separacije na mestu prikupljanja otpada od 50 odsto, uključujući staklo, plastiku, papir i metal.

Prema poslednjim raspoloživim procenama, za 2014.godinu, u Hrvatskoj je recikliralo 16% otpada. Iste godine, prosek prerade u Evropskoj uniji je bio 44 procenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

11. decembar 2017. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

11. decembar 2017. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

Veštačka inteligencija može da otkrije toksičnost hemikalija

11. decembar 2017. - Naučnici iz Švedske su razvili metod korišćenja veštačke inteligencije za identifikaciju toksičnih hemikalija zasnovan isključivo na poznavanju molekularne strukture

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

11. decembar 2017. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata