OIE

Kinezi zainteresovani da grade vetropark u Novoj Crnji

Kinezi zainteresovani da grade vetropark u Novoj Crnji

Photo: Pixabay

Objavljeno

22.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Opština Nova Crnja pregovara sa kineskim investitorima o gradnji vetroelektrane snage 60 MW, izajvio je predsednik Opštine Pera Milankov.

On je istakao da Opština ima 1.000 hektara za gradnju solarnih i elektrana na vetar i biogas.

“Po tome je naša opština jedinstvena u Srbiji. I ne samo to, već imamo i svu potrebnu plansku dokumentaciju za tu površinu”, rekao je Milankov za portal Zrenjaninski.

On je naveo da je opština sprovela dvogodišnje istraživanje o potencijalu energije vetra i potvrđeno je da postoje najbolji uslovi u Srbiji za iskorišćavanje ove vrste energije.

“Već se pregovara sa potencijalnim kineskim investitorima i oni su raspoloženi da grade vetropark kapaciteta 60 megavata. Ali, bitno je da je plan o alternativnim načinima dobijanja električne energije već počeo da se ostvaruje. Imamo prvog investitora, koji gradi elektranu na biogas, kapaciteta jedan megavat”, kaže Milankov.

Investitor ove elektrane je kupio tri hektara od Opštine.

Srbija ima obavezu da poveća udeo obnovljivih izvora energije na 27 odsto finalne potrošnje do 2020. Udeo je sada na oko 23 odsto. U toku su projekti za gradnju 500 MW zelene energije.

Pre mesec dana Vetroelektrane Balkana d.o.o. obezbedile su kredit od 215 miliona evra za vetropark Čibuk, 1 snage 158,4, koji će najvećim delom biti izgrađen u Opštini Kovin.

Izraelska kompanija Enlight Renewable Energies izgradiće jedan od najvećih vetroparkova snage 104,5 MW u Kovačici. Projekat je vredan 189 miliona evra i trebalo bi da bude u funkciji krajem 2018. godine.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

22. novembar 2017. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

statkraft neoen hrvatska Arnaud Bellange Christophe Desplats-Redier

Statkraft preuzeo projekte firme Neoen u Hrvatskoj

22. novembar 2017. - Kako je za Balkan Green Energy News rekao Arno Belanže, direktor norveške kompanije za Hrvatsku i Francusku, reč je o desetak projekata

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

22. novembar 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

22. novembar 2017. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači