Energetska efikasnost

Nemačko-kineski konzorcijum zainteresovan za izgradnju toplovoda od TE Kakanj do Sarajeva

Nemacko-kineski konzorcijum zainteresovan za izgradnju toplovoda od TE Kakanj do Sarajeva

Photo: Elektroprivreda BiH

Objavljeno

06.10.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Izgradnjom toplovoda od termolektrane (TE) Kakanj do Sarajeva, glavni grad BiH i mesta uz rutu toplovoda dobili bi dugoročno i pouzdano rešenje za daljinsko grejanje iz domaćih izvora, rečeno je na sastanku o tom projektu u Privrednoj komori Federacije BiH. Projekat je privukao pažnju nemačko-kineskog konzorcijuma čiji predstavnici su na sastanku predstavili predlog za izgradnju tog toplovoda.

Privredna komora FBiH okupila je stručnjake i zainteresovane komunalne i privatne firme na radnom sastanku o realizaciji projekta izgradnje toplovoda od TE Kakanj do gradskog jezgra Sarajeva čiji je jedan od ciljeva smanjivanje zagađenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovina.

Predstavnici konzorcijuma koji čine nemačka firma Engineering Dobersek GmbH i kineska China CAMC Engineering Co.ltd. koja radi u okviru SINOMACH grupe, predstavili su su, osim predloga izgradnje, i dva modela za finansiranje izgradnje toplovoda.

Učesnici sastanka su se saglasili da je jedan od glavnih razloga za izgradnju toplovoda od termoelektrane Kakanj do Sarajeva što veća upotreba lokalnih izvora energije. Oni smatraju da gas treba koristiti samo kao sekundarni izvor energije jer se on ne dobija iz lokalnih izvora već se uvozi.

Ovim projektom bi se stvorio i okvir za razvoj visokoefikasne kogeneracije u TE Kakanj kroz uštedu primarne energije.

Privredna komora FBiH je saopštila da će 80 odsto finansijskih sredstava za izgradnju toplovoda biti obezbeđeno iz kredita dok će 20 odsto biti obezbeđeno iz sopstvenih sredstava, dodajući da će se investicija isplatiti u roku od 9 godina. U saopštenju se ne precizira ko će deliti troškove izgradnje ni od koje finansijske institucije će biti uzeti krediti.

Realizacija projekta će početi kada kantonalne vlasti potpišu neophodne protokole sa Elektroprivredom BiH.

Projekat izgradnje toplovoda će pomoći ekonomskom razvoju kroz niže cene grejanja i otvaranjem novih radnih mesta a njegovom realizacijom će se BiH približiti standardima za energetsku efikasnost iz direktiva Evropske unije.

Grad Beograd takođe planira izgradnju toplovoda od termocentrale Nikola Tesla do glavnog grada Srbije. Memorandum o razumevanju o izgradnji toplovoda je potpisan u junu sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

6. oktobar 2017. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

6. oktobar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

6. oktobar 2017. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

6. oktobar 2017. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik