Energetska efikasnost

Nemačko-kineski konzorcijum zainteresovan za izgradnju toplovoda od TE Kakanj do Sarajeva

Nemacko-kineski konzorcijum zainteresovan za izgradnju toplovoda od TE Kakanj do Sarajeva

Photo: Elektroprivreda BiH

Objavljeno

06.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Izgradnjom toplovoda od termolektrane (TE) Kakanj do Sarajeva, glavni grad BiH i mesta uz rutu toplovoda dobili bi dugoročno i pouzdano rešenje za daljinsko grejanje iz domaćih izvora, rečeno je na sastanku o tom projektu u Privrednoj komori Federacije BiH. Projekat je privukao pažnju nemačko-kineskog konzorcijuma čiji predstavnici su na sastanku predstavili predlog za izgradnju tog toplovoda.

Privredna komora FBiH okupila je stručnjake i zainteresovane komunalne i privatne firme na radnom sastanku o realizaciji projekta izgradnje toplovoda od TE Kakanj do gradskog jezgra Sarajeva čiji je jedan od ciljeva smanjivanje zagađenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovina.

Predstavnici konzorcijuma koji čine nemačka firma Engineering Dobersek GmbH i kineska China CAMC Engineering Co.ltd. koja radi u okviru SINOMACH grupe, predstavili su su, osim predloga izgradnje, i dva modela za finansiranje izgradnje toplovoda.

Učesnici sastanka su se saglasili da je jedan od glavnih razloga za izgradnju toplovoda od termoelektrane Kakanj do Sarajeva što veća upotreba lokalnih izvora energije. Oni smatraju da gas treba koristiti samo kao sekundarni izvor energije jer se on ne dobija iz lokalnih izvora već se uvozi.

Ovim projektom bi se stvorio i okvir za razvoj visokoefikasne kogeneracije u TE Kakanj kroz uštedu primarne energije.

Privredna komora FBiH je saopštila da će 80 odsto finansijskih sredstava za izgradnju toplovoda biti obezbeđeno iz kredita dok će 20 odsto biti obezbeđeno iz sopstvenih sredstava, dodajući da će se investicija isplatiti u roku od 9 godina. U saopštenju se ne precizira ko će deliti troškove izgradnje ni od koje finansijske institucije će biti uzeti krediti.

Realizacija projekta će početi kada kantonalne vlasti potpišu neophodne protokole sa Elektroprivredom BiH.

Projekat izgradnje toplovoda će pomoći ekonomskom razvoju kroz niže cene grejanja i otvaranjem novih radnih mesta a njegovom realizacijom će se BiH približiti standardima za energetsku efikasnost iz direktiva Evropske unije.

Grad Beograd takođe planira izgradnju toplovoda od termocentrale Nikola Tesla do glavnog grada Srbije. Memorandum o razumevanju o izgradnji toplovoda je potpisan u junu sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu