Energetska efikasnost

Nemačko-kineski konzorcijum zainteresovan za izgradnju toplovoda od TE Kakanj do Sarajeva

Nemacko-kineski konzorcijum zainteresovan za izgradnju toplovoda od TE Kakanj do Sarajeva

Photo: Elektroprivreda BiH

Objavljeno

06.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Izgradnjom toplovoda od termolektrane (TE) Kakanj do Sarajeva, glavni grad BiH i mesta uz rutu toplovoda dobili bi dugoročno i pouzdano rešenje za daljinsko grejanje iz domaćih izvora, rečeno je na sastanku o tom projektu u Privrednoj komori Federacije BiH. Projekat je privukao pažnju nemačko-kineskog konzorcijuma čiji predstavnici su na sastanku predstavili predlog za izgradnju tog toplovoda.

Privredna komora FBiH okupila je stručnjake i zainteresovane komunalne i privatne firme na radnom sastanku o realizaciji projekta izgradnje toplovoda od TE Kakanj do gradskog jezgra Sarajeva čiji je jedan od ciljeva smanjivanje zagađenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovina.

Predstavnici konzorcijuma koji čine nemačka firma Engineering Dobersek GmbH i kineska China CAMC Engineering Co.ltd. koja radi u okviru SINOMACH grupe, predstavili su su, osim predloga izgradnje, i dva modela za finansiranje izgradnje toplovoda.

Učesnici sastanka su se saglasili da je jedan od glavnih razloga za izgradnju toplovoda od termoelektrane Kakanj do Sarajeva što veća upotreba lokalnih izvora energije. Oni smatraju da gas treba koristiti samo kao sekundarni izvor energije jer se on ne dobija iz lokalnih izvora već se uvozi.

Ovim projektom bi se stvorio i okvir za razvoj visokoefikasne kogeneracije u TE Kakanj kroz uštedu primarne energije.

Privredna komora FBiH je saopštila da će 80 odsto finansijskih sredstava za izgradnju toplovoda biti obezbeđeno iz kredita dok će 20 odsto biti obezbeđeno iz sopstvenih sredstava, dodajući da će se investicija isplatiti u roku od 9 godina. U saopštenju se ne precizira ko će deliti troškove izgradnje ni od koje finansijske institucije će biti uzeti krediti.

Realizacija projekta će početi kada kantonalne vlasti potpišu neophodne protokole sa Elektroprivredom BiH.

Projekat izgradnje toplovoda će pomoći ekonomskom razvoju kroz niže cene grejanja i otvaranjem novih radnih mesta a njegovom realizacijom će se BiH približiti standardima za energetsku efikasnost iz direktiva Evropske unije.

Grad Beograd takođe planira izgradnju toplovoda od termocentrale Nikola Tesla do glavnog grada Srbije. Memorandum o razumevanju o izgradnji toplovoda je potpisan u junu sa kineskom firmom Power Construction Corporation of China.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

6. oktobar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

6. oktobar 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

6. oktobar 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

6. oktobar 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike