Električna energija

Mađarski MAVIR nudi pomoć Bosni i Hercegovini u organizaciji tržišta električne energije

madjarski MAVIR nudi pomoc BIH u organizaciji trzista elektricne energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.07.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Mađarski operator prenosnog sistema MAVIR ponudio je Bosni i Hercegovini pomoć u institucionalnom organizovanju energetskog sektora, posebno u organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije.

Generalna direktorka MAVIR Kamila Čomai nedavno je posetila BiH i sa tamošnjima zvaničnicima razgovarala o saradnji u elektroprivredi i implementaciji direktiva Evropske unije. Na sastancima koje je njena delegacija imala u Sarajevu i Banjaluci je razgovarano i o uspostavljanju berze električne energije u BiH.

Čomai se u Sarajevu sastala sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem sa kojim je razgovarala o saradnji dve zemlje u sektoru energetike. Ona je ponudila pomoć u institucionalnom organizovanju energetskog sektora, posebno u organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije.

Šarović je izjavio da je u BiH u toku proces donošenja odluke o najoptimalnijem modelu tržišta električne energije.

U saopštenju Ministarstva spolnje trgovine i ekonomskih odnosa se kaže da je konstatovano da bi Berza električne energije Mađarske (HUPX) mogla da postane partner u procesu uspostavljanja berze električne energije u BiH.

Čomai je u Banjaluci o istim temama razgovarala sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petrom Đokićem.

Đokić je na sastanku podsetio da je energetike u nadležnosti dva entiteta u BiH, dodajući da RS radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa obavezama iz Ugovora o Energetskoj zajednici kroz reforme energetskog sektora i primenu energetskih paketa.

On je podsetio i da je RS 2011. usvojila Strategiju razvoja energetike do 2030. godine.

Ministar je rekao da je RS otvorena za saradnju sa Mađarskom elektroprivredom, posebno u razmeni iskustava u otvaranju tržišta i korišćenju fondova Evropske unije.

Generalni direktor MH Elektroprivreda RS – Matično preduzeće a.d. Trebinje Željko Kovačević je rekao na sastanku sa mađarskom delegacijom da je Elektroprivreda RS po mnogim karakteristikama i aktivnostima već u EU jer poštuje sve standardi, učestvuje u relevantnim EU udruženjima i izvozi električnu energiju .

On je dodao da su iskustva elektroprenosne kompanije Mađarske i berze električne energije u toj zemlji od velikog značaja za razvoj energetskog sektora u Republici Srpskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

26. jul 2017. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

26. jul 2017. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

26. jul 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

26. jul 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta