Električna energija

Mađarski MAVIR nudi pomoć Bosni i Hercegovini u organizaciji tržišta električne energije

madjarski MAVIR nudi pomoc BIH u organizaciji trzista elektricne energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarski operator prenosnog sistema MAVIR ponudio je Bosni i Hercegovini pomoć u institucionalnom organizovanju energetskog sektora, posebno u organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije.

Generalna direktorka MAVIR Kamila Čomai nedavno je posetila BiH i sa tamošnjima zvaničnicima razgovarala o saradnji u elektroprivredi i implementaciji direktiva Evropske unije. Na sastancima koje je njena delegacija imala u Sarajevu i Banjaluci je razgovarano i o uspostavljanju berze električne energije u BiH.

Čomai se u Sarajevu sastala sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem sa kojim je razgovarala o saradnji dve zemlje u sektoru energetike. Ona je ponudila pomoć u institucionalnom organizovanju energetskog sektora, posebno u organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije.

Šarović je izjavio da je u BiH u toku proces donošenja odluke o najoptimalnijem modelu tržišta električne energije.

U saopštenju Ministarstva spolnje trgovine i ekonomskih odnosa se kaže da je konstatovano da bi Berza električne energije Mađarske (HUPX) mogla da postane partner u procesu uspostavljanja berze električne energije u BiH.

Čomai je u Banjaluci o istim temama razgovarala sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petrom Đokićem.

Đokić je na sastanku podsetio da je energetike u nadležnosti dva entiteta u BiH, dodajući da RS radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa obavezama iz Ugovora o Energetskoj zajednici kroz reforme energetskog sektora i primenu energetskih paketa.

On je podsetio i da je RS 2011. usvojila Strategiju razvoja energetike do 2030. godine.

Ministar je rekao da je RS otvorena za saradnju sa Mađarskom elektroprivredom, posebno u razmeni iskustava u otvaranju tržišta i korišćenju fondova Evropske unije.

Generalni direktor MH Elektroprivreda RS – Matično preduzeće a.d. Trebinje Željko Kovačević je rekao na sastanku sa mađarskom delegacijom da je Elektroprivreda RS po mnogim karakteristikama i aktivnostima već u EU jer poštuje sve standardi, učestvuje u relevantnim EU udruženjima i izvozi električnu energiju .

On je dodao da su iskustva elektroprenosne kompanije Mađarske i berze električne energije u toj zemlji od velikog značaja za razvoj energetskog sektora u Republici Srpskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

26. jul 2017. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

tomasevic eps uvoz struje

Tomašević: EPS više ne zavisi od uvoza struje

26. jul 2017. - Havarija u Rudarskom basenu Kolubara se, prema rečima Miroslava Tomaševića, sanira i proizvodnja uglja biće normalizovana

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

26. jul 2017. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

26. jul 2017. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...