x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Mađarski MAVIR nudi pomoć Bosni i Hercegovini u organizaciji tržišta električne energije

26.07.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Mađarski MAVIR nudi pomoć Bosni i Hercegovini u organizaciji tržišta električne energije

Mađarski operator prenosnog sistema MAVIR ponudio je Bosni i Hercegovini pomoć u institucionalnom organizovanju energetskog sektora, posebno u organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije.

Generalna direktorka MAVIR Kamila Čomai nedavno je posetila BiH i sa tamošnjima zvaničnicima razgovarala o saradnji u elektroprivredi i implementaciji direktiva Evropske unije. Na sastancima koje je njena delegacija imala u Sarajevu i Banjaluci je razgovarano i o uspostavljanju berze električne energije u BiH.

Čomai se u Sarajevu sastala sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem sa kojim je razgovarala o saradnji dve zemlje u sektoru energetike. Ona je ponudila pomoć u institucionalnom organizovanju energetskog sektora, posebno u organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije.

Šarović je izjavio da je u BiH u toku proces donošenja odluke o najoptimalnijem modelu tržišta električne energije.

U saopštenju Ministarstva spolnje trgovine i ekonomskih odnosa se kaže da je konstatovano da bi Berza električne energije Mađarske (HUPX) mogla da postane partner u procesu uspostavljanja berze električne energije u BiH.

Čomai je u Banjaluci o istim temama razgovarala sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petrom Đokićem.

Đokić je na sastanku podsetio da je energetike u nadležnosti dva entiteta u BiH, dodajući da RS radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa obavezama iz Ugovora o Energetskoj zajednici kroz reforme energetskog sektora i primenu energetskih paketa.

On je podsetio i da je RS 2011. usvojila Strategiju razvoja energetike do 2030. godine.

Ministar je rekao da je RS otvorena za saradnju sa Mađarskom elektroprivredom, posebno u razmeni iskustava u otvaranju tržišta i korišćenju fondova Evropske unije.

Generalni direktor MH Elektroprivreda RS – Matično preduzeće a.d. Trebinje Željko Kovačević je rekao na sastanku sa mađarskom delegacijom da je Elektroprivreda RS po mnogim karakteristikama i aktivnostima već u EU jer poštuje sve standardi, učestvuje u relevantnim EU udruženjima i izvozi električnu energiju .

On je dodao da su iskustva elektroprenosne kompanije Mađarske i berze električne energije u toj zemlji od velikog značaja za razvoj energetskog sektora u Republici Srpskoj.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.