UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

Mađarski MAVIR nudi pomoć Bosni i Hercegovini u organizaciji tržišta električne energije

madjarski MAVIR nudi pomoc BIH u organizaciji trzista elektricne energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

26.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarski operator prenosnog sistema MAVIR ponudio je Bosni i Hercegovini pomoć u institucionalnom organizovanju energetskog sektora, posebno u organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije.

Generalna direktorka MAVIR Kamila Čomai nedavno je posetila BiH i sa tamošnjima zvaničnicima razgovarala o saradnji u elektroprivredi i implementaciji direktiva Evropske unije. Na sastancima koje je njena delegacija imala u Sarajevu i Banjaluci je razgovarano i o uspostavljanju berze električne energije u BiH.

Čomai se u Sarajevu sastala sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem sa kojim je razgovarala o saradnji dve zemlje u sektoru energetike. Ona je ponudila pomoć u institucionalnom organizovanju energetskog sektora, posebno u organizaciji veleprodajnog tržišta električne energije.

Šarović je izjavio da je u BiH u toku proces donošenja odluke o najoptimalnijem modelu tržišta električne energije.

U saopštenju Ministarstva spolnje trgovine i ekonomskih odnosa se kaže da je konstatovano da bi Berza električne energije Mađarske (HUPX) mogla da postane partner u procesu uspostavljanja berze električne energije u BiH.

Čomai je u Banjaluci o istim temama razgovarala sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petrom Đokićem.

Đokić je na sastanku podsetio da je energetike u nadležnosti dva entiteta u BiH, dodajući da RS radi na usklađivanju svog zakonodavstva sa obavezama iz Ugovora o Energetskoj zajednici kroz reforme energetskog sektora i primenu energetskih paketa.

On je podsetio i da je RS 2011. usvojila Strategiju razvoja energetike do 2030. godine.

Ministar je rekao da je RS otvorena za saradnju sa Mađarskom elektroprivredom, posebno u razmeni iskustava u otvaranju tržišta i korišćenju fondova Evropske unije.

Generalni direktor MH Elektroprivreda RS – Matično preduzeće a.d. Trebinje Željko Kovačević je rekao na sastanku sa mađarskom delegacijom da je Elektroprivreda RS po mnogim karakteristikama i aktivnostima već u EU jer poštuje sve standardi, učestvuje u relevantnim EU udruženjima i izvozi električnu energiju .

On je dodao da su iskustva elektroprenosne kompanije Mađarske i berze električne energije u toj zemlji od velikog značaja za razvoj energetskog sektora u Republici Srpskoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Udruzuju se slovenacke opstine kako bi spremno docekale dekarbonizaciju lokalnih privreda

Slovenačke opštine zajednički rade na napuštanju uglja

22 June 2021 - Predsednici lokalnih samouprava u dve slovenačke regije zavisne od uglja osnivaju savet koji će osigurati pravednu tranziciju.

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici

EPCG nece biti prodat, trazice partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

EPCG neće biti prodat, tražiće partnere za gradnju elektrana na obnovljive izvore

21 June 2021 - Stav Ministarstva kapitalnih investicija je da ne treba privatizovati Elektroprivredu Crne Gore, ali da treba da nađe strane partnere za zelene projekte.