Otpad

Podgorica će se napajati strujom na biogas iz otpada

Slika: Deponija d.o.o.

Objavljeno

24.04.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Operater deponije kojim upravlja lokalna samouprava glavnog grada Crne Gore inicirao je izgradnju prve elektrane u ovoj balkanskoj zemlji na biogas iz otpada. Direktor Deponije d.o.o. Arsenije Boljević izjavio je za Agenciju Anadolija da se metan u Podgorici spaljuje već deceniju i da se ne iskorištava.

Plan je da se gas prikuplja i sprovodi do kogeneracionog postrojenja od jednog megavata, gde bi proizvodnja optimalne količine struje mogla da traje barem osam godina, dodao je. Osim zaštite životne sredine, finansijska komponenta nije manje bitna, jer će kompanija dodatni prihod ulagati u razvojne projekte, kaže Boljević. On je dodao da „ekoloških projekata nikad dosta“ i izneo procenu da sistem može da profunkcioniše početkom sledeće godine. „Deponija“, koja upravlja sistemom Livade, ima 150 zaposlenih. To komunalno preduzeće prerađuje otpad, reciklira metale i druge materijale i trguje sekundarnim sirovinama.

Kogeneracija u javno-privatnom partnerstvu 

Projekat će biti sproveden sa subjektom koji će biti izabran na tenderu za javno–privatno partnerstvo (JPP). Grad ulaže gas iz otpada kao glavni deo sredstava, a obezbediće i parcelu za postrojenje za kombinovanu proizvodnju struje i toplotne energije za grejanje (CHP) i tehničko-ekonomsku studiju. Privatni partner će preuzeti odgovornost za pokrivanje deponije i izgradnju elektrane. Boljević kaže da je dokumentacija spremna i da će poziv biti objavljen uskoro. On je dodao da je mnogo zainteresovanih kompanija, među kojima je najviše stranih.

Naredni projekti

Investicija će biti vredna dva miliona evra, od kojih će 40 odsto otići na pokrivanje mesta, a „Deponija“ neće imati nikakvih finansijskih troškova, naglasio je. Pored biogasa, firma ima plan da instalira solarne panele od 500 kilovata na 5.000 kvadratnih metara na krovovima svojih objekata, navodi Boljević. Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ima obavezu da otkupljuje električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Što se tiče zelenog otpada, Boljević je rekao da sakupljeno seno, cveće, grane i sličan materijal može da se prerađuje u humus u sistemu JPP koji bi po planu trebalo da zaživi do kraja sledeće godine. Primorska Opština Kotor je prošle godine pokrenula prvu takvu delatnost, na 600 kvadratnih metara, gde su pokrivene još tri opštine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

24. april 2017. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

24. april 2017. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

24. april 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

24. april 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta