OIE

Kvote za solarne elektrane u FBiH zauzete do 2020.

Photo: Pixabay

Objavljeno

24.01.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2017.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Investitori koji su planirali izgradnju solarnih elektrana u Federaciji Bosne i Hercegovine moraće da odustanu jer više nema slobodnih kvota do 2020. godine.

Podaci Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju FBiH pokazuju da će tek od 2020. biti slobodna kvota za solarnu energiju od svega 6 kW.

Zakon o korišćenju OIE i efikasne kogeneracije predviđa obavezan otkup električne energije od mini solarnih elektrana po podsticajnoj otkupnoj ceni. Mini solarnim elektranama se smatraju postrojenja kapaciteta od dva do 23 kW čija je cena do 70.000 konvertibilnih maraka (oko 35.000 evra).

Obavezan otkup traje 12 godina, a nakon toga proizvođač ima pravo na garantovan otkup energije po referentnoj ceni. Po sadašnjim cenama, ova investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a posle toga počinje da donosi profit, piše Večernji list.

Kako se navodi, pojedini investitori su došli u situaciju da dobiju sve potrebne dozvole od nadležnih instuticija, uložili su novac, a poslednji korak u procesu je obraćanje nadležnom operateru. Kada su predali zahtev odgovoreno im je da ne mogu dobiti kvotu.

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH potvrdilo je da traži način da poveća kvotu za solarnu energiju. Iz tog ministarstva je rečeno da visina kvota zavisi od sredstava koja se daju za subvencije i da se samo zbog toga kvote sada ne uvećavaju.

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal obnovljivih izvora energije, a za izgradnju solarnih postrojenja bio je zainteresovan i princ Jordana. BiH ima obavezu prema Evropskoj uniji da poveća udeo energije iz OIE u ukupnoj potrošnji na 40 odsto, a 2014. godine taj udeo bio je 34 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

24. januar 2017. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

24. januar 2017. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

24. januar 2017. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

24. januar 2017. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.