OIE

Kvote za solarne elektrane u FBiH zauzete do 2020.

Photo: Pixabay

Objavljeno

24.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Investitori koji su planirali izgradnju solarnih elektrana u Federaciji Bosne i Hercegovine moraće da odustanu jer više nema slobodnih kvota do 2020. godine.

Podaci Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju FBiH pokazuju da će tek od 2020. biti slobodna kvota za solarnu energiju od svega 6 kW.

Zakon o korišćenju OIE i efikasne kogeneracije predviđa obavezan otkup električne energije od mini solarnih elektrana po podsticajnoj otkupnoj ceni. Mini solarnim elektranama se smatraju postrojenja kapaciteta od dva do 23 kW čija je cena do 70.000 konvertibilnih maraka (oko 35.000 evra).

Obavezan otkup traje 12 godina, a nakon toga proizvođač ima pravo na garantovan otkup energije po referentnoj ceni. Po sadašnjim cenama, ova investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a posle toga počinje da donosi profit, piše Večernji list.

Kako se navodi, pojedini investitori su došli u situaciju da dobiju sve potrebne dozvole od nadležnih instuticija, uložili su novac, a poslednji korak u procesu je obraćanje nadležnom operateru. Kada su predali zahtev odgovoreno im je da ne mogu dobiti kvotu.

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH potvrdilo je da traži način da poveća kvotu za solarnu energiju. Iz tog ministarstva je rečeno da visina kvota zavisi od sredstava koja se daju za subvencije i da se samo zbog toga kvote sada ne uvećavaju.

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal obnovljivih izvora energije, a za izgradnju solarnih postrojenja bio je zainteresovan i princ Jordana. BiH ima obavezu prema Evropskoj uniji da poveća udeo energije iz OIE u ukupnoj potrošnji na 40 odsto, a 2014. godine taj udeo bio je 34 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reciklaža solarnih panela

Na korak do tehnologije za potpunu reciklažu solarnih panela

24. januar 2017. - Ključno oružje u borbi za smanjenje emisija ugljenika ima svoj vek trajanja. Milijarde solarnih panela moraće da se zameni – šta raditi sa starima?

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

24. januar 2017. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

Solarne elektrane u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Austriji: Ključna uloga regulative u podsticanju investicija

24. januar 2017. - Solarna energija je trenutno najbrže rastući izvor energije u Evropskoj uniji. To potvrđuje podatak da...

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

24. januar 2017. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj