OIE

Kvote za solarne elektrane u FBiH zauzete do 2020.

Photo: Pixabay

Objavljeno

24.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Investitori koji su planirali izgradnju solarnih elektrana u Federaciji Bosne i Hercegovine moraće da odustanu jer više nema slobodnih kvota do 2020. godine.

Podaci Operatora za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju FBiH pokazuju da će tek od 2020. biti slobodna kvota za solarnu energiju od svega 6 kW.

Zakon o korišćenju OIE i efikasne kogeneracije predviđa obavezan otkup električne energije od mini solarnih elektrana po podsticajnoj otkupnoj ceni. Mini solarnim elektranama se smatraju postrojenja kapaciteta od dva do 23 kW čija je cena do 70.000 konvertibilnih maraka (oko 35.000 evra).

Obavezan otkup traje 12 godina, a nakon toga proizvođač ima pravo na garantovan otkup energije po referentnoj ceni. Po sadašnjim cenama, ova investicija je isplativa nakon četiri do pet godina, a posle toga počinje da donosi profit, piše Večernji list.

Kako se navodi, pojedini investitori su došli u situaciju da dobiju sve potrebne dozvole od nadležnih instuticija, uložili su novac, a poslednji korak u procesu je obraćanje nadležnom operateru. Kada su predali zahtev odgovoreno im je da ne mogu dobiti kvotu.

Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije FBiH potvrdilo je da traži način da poveća kvotu za solarnu energiju. Iz tog ministarstva je rečeno da visina kvota zavisi od sredstava koja se daju za subvencije i da se samo zbog toga kvote sada ne uvećavaju.

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal obnovljivih izvora energije, a za izgradnju solarnih postrojenja bio je zainteresovan i princ Jordana. BiH ima obavezu prema Evropskoj uniji da poveća udeo energije iz OIE u ukupnoj potrošnji na 40 odsto, a 2014. godine taj udeo bio je 34 odsto.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane