Vesti

Princ Jordana želi da investira u solarnu energiju u BiH

princ Jordana solarna energija BIH investicija

Foto: Jrwooley6, Wikipedia

Objavljeno

22.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Princ Jordana Mohamed al-Abas Bin Ali želi da investira u solarnu energiju u Bosni i Hercegovini (BiH).

U pratnji nekoliko savetnika i dva biznismena iz Libije, Mohamed al-Abas Bin Ali posetio je Agenciju za promociju stranih investicija BiH (FIPA), saopštila je ova agencija.

Bin Ali je obavestio zamenicu direktora FIPA Blaženku Mišković, koja je sa saradnicima primila ovu delegaciju, da je zainteresovan da ulaže u oblasti solarne energije u BiH.

Kao predstavnik američke kompanije Eco-Gen Energy, Bin Ali je predstavio sistem proizvodnje solarne energije sa hibridnim generatorima koji koriste litijum-jonske baterije, što značajno doprinosi energetskoj efikasnosti i smanjenju troškova električne energije. On je takođe želeo da sazna više informacija o tržištu električne energije, principima izvoza električne energije i njenoj ceni u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predstavnici FIPA goste su upoznali sa situacijom u elektro-energetskom sektoru. Ističući spremnost FIPA da pomogne potencijalnim investitorima kako bi lakše uspostavili kontakt sa nadležnim institucijama u energetskom sektoru u BiH, predstavnici ove agencije ponudili su i svaki drugi vid pomoći u realizaciji investicije u solarnu energiju.

Biznis delegacija koju je predvodio princ Jordana upoznala se i sa projektima u oblasti drvne industrije čija je realizacija u toku, kao i sa informacijama vezanim za proces privatizacije u ovoj godini.

Jordanski princ sastao se i sa predstavnicima Bosna Bank International (BBI), koji su ga upoznali sa aktivnostima koje je ova finansijska institucija sprovela kako bi organizovala investicionu konferenciju Sarajevo Biznis Forum (SBF) i dovela strane investitora u BiH, javili su bosanski mediji. Kako je navedeno na zvaničnom sajtu banke, BBI je osnovana 2000. godine kao prva banka u Evropi koja posluje po principima islamskog bankarstva.

Pored ulaganja u solarnu energiju, Bin Ali je izrazio interesovanje i za investicije u poljoprivrednu proizvodnju, naročito stočarstvo, kao i turizam. On je pozvan da poseti BiH u maju naredne godine i učestvuje u radu SBF.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

22. novembar 2016. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

22. novembar 2016. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

22. novembar 2016. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

22. novembar 2016. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije