Životna sredina

10 godina Zelene poslaničke grupe: Međupartijska i regionalna saradnja na zaštiti životne sredine

10-godina-Zelena-poslanicka-grupa-zastita-zivotne-sredine

Foto: Twitter.com/zelenapg (Zelena poslanička grupa))

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.06.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Deseta godišnjica osnivanja neformalne Zelene poslaničke grupe obeležena je na konferenciji održanoj u Skupštini Srbije 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine. Konferencija je održana sa ciljem da promoviše rad i važnost Zelene poslaničke grupe, kao i da podstakne saradnju poslanika iz regiona i da doprinese tome da se teme zaštite životne sredine nađu na političkoj agendi.

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), koji podržava rad Zelene poslaničke grupe u Srbiji i ohrabrio je i doprineo osnivanju sličnih parlamentarnih grupa u nekoliko zemalja regiona, pružio je podršku i održavanju konferencije.


Aleksandar Damjanović, poslanik iz Crne Gore

Životna sredina je tema koja bi trebalo da spaja kako nas unutar pojedinačnih parlamenata, tako i poslanike različitih parlamenata. Činjenica da smo svi na evropskom putu, a da su veoma ozbiljni zahtevi EU u oblasti ekologije, pokazuje da je regionalna saradnja možda način da se odgovori na neke izazove. Od GIZ-a i Škole demokratskog rukovođenja u Crnoj Gori smo prošle prošle godine dobili zamajac da formiramo Zelenu poslaničku grupu i bilo bi šteta ne iskoristiti tu podršku. To bi bio impuls i regionalnoj saradnji sa drugim zelenim poslaničkim grupama u regionu.


Zelena poslanička grupa je neformalna višestranačka parlamentarna grupa koja služi kao platforma za postizanje širokog konsenzusa o zelenim politikama. Aktuelni sastav neformalne Zelene poslaničke grupe čini 26 poslanica i poslanika, dok njen Sekretarijat čine dve nevladine organizacije – Centar modernih veština i Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) – koje su i inicirale osnivanje prve neformalne grupe poslanika u srpskom parlamentu 2009. godine.


Jasna Sekulović, GIZ ORF-EE Project Manager

Čestitam Zelenoj parlamentarnoj grupi na 10 godina postojanja, kao i našem projektnom partneru BFPE. Kroz saradnju sa BFPE, GIZ ORF-EE se informisao o radu Zelene poslaničke grupe i promovisao ga širom svoje regionalne mreže kao odličan primer poslaničkog rada na zastupanju zelenih tema. Ova činjenica je, direktno ili indirektno, inspirisala nekoliko parlamenata u regionu da osnuju svoje Zelene poslaničke grupe. U našem daljem radu ćemo nastaviti da podržavamo kako formalna, tako neformalna parlamentarna tela u Jugoistočnoj Evropi u bavljenju temama kao što su održiva upotreba energije, energetska efikasnost i zaštita klime, u čvršćem pozicioniranju ovih tema na političkoj agendi i u njihovim regionalnim razmenama, kao što je bio slučaj danas.  


Otvarajući događaj, Sonja Liht, predsednica BFPE, zahvalila se svima kojima je stalo do tema životne sredine sa kojima se suočava cela planeta i primetila da su klimatske promene pokucale i na vrata regiona, u prilog čemu govore nevreme i poplave u proteklim danima.

Životna sredina ne poznaje granice

„Životna sredina ne poznaje granice“, rekla je Nada Lazić, poslanica iz Srbije i predstavnica Zelene poslaničke grupe. Prema njenim rečima, ova neformalna grupa je odlična platforma za okupljanje oko teme zaštite životne sredine, što je jedan od stubova održivog razvoja, uz privredu i društvo.


Hari Lokvenec, poslanik iz Severne Makedonije

Čestitam kolegama na 10. godišnjici. Pitanje životne sredine nije pitanje samo za jednu državu, već za ceo region. Setimo se nuklearne katastrofe u Černobilju pre par desetina godina i kakav je uticaj imala na sve nas, iako naš region nije baš blizu Ukrajine. Pitanje kojim se bavi Zelena grupa u srpskom parlamentu je jedno od retkih pitanja u celom regionu koje objedinjuje ljude, i po političkim, i po verskim, i po nacionalnim osnovama. Zbog toga mislim da treba da razvijamo politiku zaštite životne sredine i u našim parlamentima i na nivou regionalne saradnje.


Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, složio se sa ovom konstatacijom, primetivši da „nacionalne granice nemaju nikakvo značenje“ kada je u pitanju životna sredina. Oricio je rekao da mu je drago što u publici vidi neke od ključnih političkih aktera u Srbiji, kao i predstavnike parlamenata iz regiona.

Parlamentarci iz regiona koji su prisustvovali konferenciji – Aleksandar Damjanović iz Crne Gore, Hari Lokvenec iz Severne Makedonije i Saša Magazinović iz Bosne i Hercegovine – složili su se da se ceo region suočava sa zajedničkim problemima na polju zaštite životne sredine i da treba zajednički da ih rešava, kako kroz neformalne poslaničke grupe, tako kroz formalnu institucionalnu saradnju.

Zeleni lobi pomaže u podizanju svesti o životnoj sredini

Gordana Čomić, poslanica iz Srbije i članica Zelene poslaničke grupe, podsetila je da je rad neformalnih grupa kroz istoriju doveo do značajnih tekovina kao što su pravo glasa za žene i održivi razvoj.

Aleksandra Tomić podsetila je da je Parlamentarni forum za energetsku politiku Srbije kojim predsedava i čiji rad podržava GIZ ORF-EE, jedna od neformalnih grupa u parlamentu koje služe za međustranačku saranju i kao platforma za sticanje saznanja o pravcu energetske tranzicije u Evropskoj uniji (EU).


Saša Magazinović, poslanik iz Bosne i Hercegovine

Mi prečesto govorimo o dobrosusedskim odnosima u regionu, a oni baš i nisu takvi. Vreme je da se sa reči pređe na dela i počnu da se rešavaju otvorena pitanja. Oblast zaštite životne sredine je zgodan primer da pokažemo da u regionu možemo da govorimo jednim glasom. Mislim da je Zeleni klub u Bosni i Hercegovini jedan od dobrih primera prakse, jer u zemlji imamo brojne razlike, kako političke, tako regionalne, pa često i etničke, a Zeleni klub je primer kako svi ti ljudi sa različitim background-om mogu raditi zajedno.


Učesnici su se složili i da uspeh koji su Zeleni postigli na nedavno održanim izborima za Evropski parlament (EP) potvrđuje da će životna sredina biti ta koja će odrediti budućnost građana Evrope, a ne neke velike političke teme. U skladu s tim bila je i poruka koju je preneo Ingve Engstrom, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Srbiji – da je EU postala svetski lider po pitanju standarda zaštite životne sredine zahvaljujući pritisku zelenog lobija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Olimpijskih igara 2024, Pariz

Olimpijske igre u Parizu biće najodrživije do sada

7. jun 2019. - Organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta tvrde da će biti najodrživije do sada

Vucic Rio Tinto nastavi projekat litijuma uz garancije EU

Vučić: Rio Tinto može da nastavi projekat litijuma uz garancije EU

7. jun 2019. - Srbija je spremna da ponovo podrži projekat rudnika i postrojenja za preradu litijuma kompanije Rio Tinto, poručio je Vučić

rio tinto jadar litijum studije

Rio Tinto objavio radne nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

7. jun 2019. - Rio Tinto je saopštio da je na sopstvenu inicijativu objavio preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu projekta Jadar

premijer vucevic litijum rio tinto srbija

Premijer Vučević: Treba razgovarati o svim projektima za razvoj države, uključujući i litijum

7. jun 2019. - Nova srpska Vlada podržava sve razvojne projekte uključujući i rudarsto koje obuhvata i litijum, istako je novi premijer Miloš Vučević