Električna energija

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Foto: EPS

Objavljeno

18.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Firme u Srbiji mogu očekivati niže cene električne energije od 1. maja, najavio je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije.

Elektroprivreda Srbije, kako je u intervjuu za Politiku rekao Dušan Živković, sa Ministarstvom rudarstva i energetike priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena električne energije za komercijalne kupce, odnosno privredu, kako bi ona pratila cene na tržištu.

Izvesno je da će doći do pada cena za taj segment kupaca, istakao je Živković, i dodao da se u narednom periodu cena za domaćinstva neće menjati.

Da podsetimo, zbog energetske krize i drastičnog rasta cena električne energije na tržištu Vlada Srbije od novembra 2021. godine kontroliše cenu po kojoj EPS snabdeva privredu. Poslednja odluka srpske vlade cenu je fiksirala na 120 evra po megavat-satu (MWh), a njeno važenje ističe 30. aprila.

Živković: Nova metodologija će izbeći drastične razlike u odnosu na tržište i u vreme niskih, kao i u vreme visokih cena

Balkan Green Energy News je nedavno najavio da se može očekivati pojeftinjenje cene za privredu, s obzirom da su trenutne cene na tržištu znatno niže od 120 evra. Cena se u poslednjih mesec dana na srpskoj berzi SEEPEX kreće od 60 do 80 evra.

Dušan Živković je sada rekao da će nova metodologija za formiranje cene za komercijalne kupce obezbediti fleksibilnosti jer će se „izbeći drastične razlike u odnosu na tržište i u vreme niskih, kao i u vreme visokih cena“.

On je istakao da je posle 2022. nstupila drugačija nestabilnost na tržištu koja je snizila cene i donela velike fluktuacije na nedeljnom, pa čak i na dnevnom nivou. Tako sada cena MWh noću košta i ispod 70 evra, a tokom večernjih sati na berzama dostigne i 110 evra.
To je za 160 do 200 evra manje u odnosu na cene u 2022, naglasio je Živković.

On je istakao da novom metodologijom nameravaju da postignu cenovnu stabilnost, pa će ona stvoriti prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera. Zbog toga će, kako je dodao, biti mnogo sigurniji i EPS i kupci.

I privreda će moći da planira svoje troškove i eventualna sredstva umesto u energiju usmeri u investicije, inovacije i unapređenje poslovanja, najavio je Živković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

18. mart 2024. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

18. mart 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

18. mart 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

18. mart 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec