Električna energija

Zavisnost Slovenije od uvoza energenata ove godine pada 0,9 poena na 49,2 odsto

Energetska zajednica Nacrt smernica za uvodjenje aukcija za OIE odsto

Foto: Pixabay

Objavljeno

30.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.12.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada u Ljubljani je usvojila preliminarni energetski bilans, gde je snabdevanje dostiglo 293,7 petadžula, što je ekvivalentno 81,6 teravat-sati. Očekivana finalna potrošnja u Sloveniji 2019. je 210,8 petadžula. Računica je otkrila da je zavisnost od uvoza energenata 49,2 odsto, u poređenju s projektovanih 50,4 procenta i lanjskih 51,1 odsto. Ove poslednje dve brojke su iz izveštaja za 2018, odštampanog u junu.

Saopštenje je izdato bez drugih podataka. Ministri su naveli da će dokument sadržati plan za sistem podsticaja za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije kao i predviđeni iznos raspoloživih sredstava. Bilans je zasnovan na statističkim podacima i ciljevima firmi iz sektora energetike. Snabdevanje je prošle godine uvećano samo 0,03 odsto na 286,4 petadžula.

Finalna potrošnja se popela 1,3 odsto na 208,8 petadžula. Bez hidroturbina, snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora skočilo je 2,7 odsto na 34,2 teradžula. Udeo obnovljivih izvora u bruto finalnoj potrošnji uključujući hidrocentrale napredovao je pola procentnog poena na 22,1 odsto, ali cilj je bio 23,7. Na saobraćaj je 2018. otišlo 38,7 odsto ili 80 petadžula. Slede proizvodnja i građevinarstvo sa 26,4 procenta, a energetski bilans pokazuje da je udeo domaćinstava bio 23 odsto.

Agencija za energiju će pomoći proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije sa deset miliona evra

U isto vreme, Agencija za energiju je objavila šesti javni poziv za odabir projekata energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kombinovane proizvodnje toplotne energije i struje, CHP, gde podrška važi za segment električne energije. Učesnici imaju obavezu da objave cenu u evrima po megavat-satu. Ukupna sredstva su deset miliona evra. Raspodeljuju se u postupku takmičenja od dve runde. Rok za prijavljivanje projekata je 18. februar.

Napomenimo da je prosečna cena struje za domaćinstva u trećem kvartalu izašla na 0,17 evra po kilovat-satu ili tri odsto više nego u tri meseca zaključno s junom. Prosek pre obračunavanja poreza na dodatu vrednost za potrošače mimo domaćinstava bio je 0,08 evra po kilovat-satu, što je bio rast od jednog procenta.

Neto proizvodnja struje je u novembru, po najnovijim podacima, porasla zapanjujućih 86 odsto na 1,53 teravat-sati. Rezultat je pripisan oktobarskom remontu nuklearne elektrane Krško, jedine u zemlji. Potrošnja je pala pola procenta na 1,19 teravat-sati. Uvezeno je 547 gigavat-sati, dok je preko granice isporučeno 845 gigavat-sati.

Pored ostalog, vlada je izdala uredbu o spremnosti elektroenergetskog sistema za rizične situacije s pravilnikom o saradnji u okviru Evropske unije „u duhu solidarnosti i transparentnosti“ i u skladu s regulativom za konkurenciju na unutrašnjem tržištu struje. Države članice moraju da do 5. januara odrede odgovorno telo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

30. decembar 2019. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

30. decembar 2019. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

30. decembar 2019. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

30. decembar 2019. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana