OIE

Zastoj u investicijama zbog neizvesnosti u vezi sa podsticajima za OIE

Zastoj-u-investicijama-zbog-neizvesnosti-u-vezi-sa-podsticajima-za-OIE

Slika: BGEN

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Činjenica da sedam meseci pre isteka važenja uredbe o subvencionisanju obnovljivih izvora energije (OIE), još nije poznato šta će biti sa ovim propisom, izaziva veliku neizvesnost u ovoj industriji, što usporava ili odlaže ulaganja. Zbog toga su predstavnici kompanija, koje razvijaju ili pripremaju projekte u oblasti OIE, pozvali Vladu Srbije da saopšti šta planira, kao i da sasluša stavove poslovne zajednice pre donošenja novog modela subvencinisanja.

Ovo su glavne poruke industrijskog sektora sa radionice Novi energetski regulatorni okvir za Srbiju: preporuke, obaveze, implikacije, održane u Privrednoj komori Srbije u organizaciji Asocijacije za održivi razvoj (ASOR).

Radionica, druga po redu, deo je projekta Mobilizacija i uključivanja zainteresovane javnosti u proces kreiranja održive energetske politike Srbije. Prva je bila posvećena organizacijama civilnog društva (OCD), a na trećoj bi trebalo da se predstave zaključci sa prve dve i to onima koji pripremaju nove propise.

Predstavnici firmi, koje razvijaju ili pripremaju projekte u oblasti OIE, istakli su da u Srbiji skoro da nema nikakve energetske strategije, kao i da se odluke donose bez konsultovanja privrede. Skoro svi učesnici radionice su istakli da bez predvidljivog zakonskog okvira nema razvoja ovog sektora.

Prof. dr Miroslav Kopečni, član Programskog odbora ASOR-a, istakao je da su na radionici konstatovana kašnjenja u odnosu na obaveze koja postoje prema Energetskoj zajednici (EZ), ali i otvorena pitanja koja bi bilo dobro uključiti u naš zakonodavni sistem.

„Takvi su, tek primera radi, pitanje položaja prozjumera i agregatora, ali ostaje i otvoreno pitanje da li je u ovom trenutku preuranjeno preći na sistem aukcija ili je potrebno podržati i nastaviti, barem dok se OIE sektor ne razvije, sistem feed-in tarifa. Očekujemo da sva ova pitanja budu predmet dijaloga sa predstavnicima vlasti“, istakao je Kopečni.

EU diktira pravila

Branislava Lepotić Kovačević, stručnjak za pravo energetike, podsetila je da poznavanje prava u ovoj oblasti veoma važno jer su investicije dugoročne.

“Veoma često se dešava da jedni propisi važe kada se neki elektroenergetski objekat planira, drugi kada se gradi, a treći kada počinje da radi. Investitori u Srbiji moraju da brinu o nacionalnom propisima, ali i o onima koji će to postati zbog poštovanja Ugovora o Energetskoj zajednici, ili zbog ulaska u EU. Dobro je da se sada veoma dobro zna koja pravila će važiti u Srbiji u budućnosti kada je reč o energetici jer se to može videti iz rada Energetske zajednice, a pre svega EU, koja sada, na primer, priprema IV energetski paket, koji će doći i do nas. Naravno, i EZ i EU postavljaju neke ciljeve, ali na državama je da odluče kako će ih sprovesti”, poručila je ona.

ASOR projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom (European Climate Foundation).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica