OIE

Zastoj u investicijama zbog neizvesnosti u vezi sa podsticajima za OIE

Zastoj-u-investicijama-zbog-neizvesnosti-u-vezi-sa-podsticajima-za-OIE

Slika: BGEN

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Činjenica da sedam meseci pre isteka važenja uredbe o subvencionisanju obnovljivih izvora energije (OIE), još nije poznato šta će biti sa ovim propisom, izaziva veliku neizvesnost u ovoj industriji, što usporava ili odlaže ulaganja. Zbog toga su predstavnici kompanija, koje razvijaju ili pripremaju projekte u oblasti OIE, pozvali Vladu Srbije da saopšti šta planira, kao i da sasluša stavove poslovne zajednice pre donošenja novog modela subvencinisanja.

Ovo su glavne poruke industrijskog sektora sa radionice Novi energetski regulatorni okvir za Srbiju: preporuke, obaveze, implikacije, održane u Privrednoj komori Srbije u organizaciji Asocijacije za održivi razvoj (ASOR).

Radionica, druga po redu, deo je projekta Mobilizacija i uključivanja zainteresovane javnosti u proces kreiranja održive energetske politike Srbije. Prva je bila posvećena organizacijama civilnog društva (OCD), a na trećoj bi trebalo da se predstave zaključci sa prve dve i to onima koji pripremaju nove propise.

Predstavnici firmi, koje razvijaju ili pripremaju projekte u oblasti OIE, istakli su da u Srbiji skoro da nema nikakve energetske strategije, kao i da se odluke donose bez konsultovanja privrede. Skoro svi učesnici radionice su istakli da bez predvidljivog zakonskog okvira nema razvoja ovog sektora.

Prof. dr Miroslav Kopečni, član Programskog odbora ASOR-a, istakao je da su na radionici konstatovana kašnjenja u odnosu na obaveze koja postoje prema Energetskoj zajednici (EZ), ali i otvorena pitanja koja bi bilo dobro uključiti u naš zakonodavni sistem.

„Takvi su, tek primera radi, pitanje položaja prozjumera i agregatora, ali ostaje i otvoreno pitanje da li je u ovom trenutku preuranjeno preći na sistem aukcija ili je potrebno podržati i nastaviti, barem dok se OIE sektor ne razvije, sistem feed-in tarifa. Očekujemo da sva ova pitanja budu predmet dijaloga sa predstavnicima vlasti“, istakao je Kopečni.

EU diktira pravila

Branislava Lepotić Kovačević, stručnjak za pravo energetike, podsetila je da poznavanje prava u ovoj oblasti veoma važno jer su investicije dugoročne.

“Veoma često se dešava da jedni propisi važe kada se neki elektroenergetski objekat planira, drugi kada se gradi, a treći kada počinje da radi. Investitori u Srbiji moraju da brinu o nacionalnom propisima, ali i o onima koji će to postati zbog poštovanja Ugovora o Energetskoj zajednici, ili zbog ulaska u EU. Dobro je da se sada veoma dobro zna koja pravila će važiti u Srbiji u budućnosti kada je reč o energetici jer se to može videti iz rada Energetske zajednice, a pre svega EU, koja sada, na primer, priprema IV energetski paket, koji će doći i do nas. Naravno, i EZ i EU postavljaju neke ciljeve, ali na državama je da odluče kako će ih sprovesti”, poručila je ona.

ASOR projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom (European Climate Foundation).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

9. maj 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

9. maj 2018. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

9. maj 2018. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

9. maj 2018. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana