Životna sredina

Zagreb će do aprila zasaditi osam hiljada stabala

zagreb sadnja drveca

Foto: Marko Tomic from Pixabay

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Grad Zagreb planira da do aprila zasadi 8.000 stabala, što je, kako tvrde gradske vlasti, za četiri puta više u odnosu na prethodnih deset godina.

Sadnja drveća neće biti samo jednokratna akcija, već će se, kako su to najavili gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, i Damir Grgić, direktor Zrinjevca, gradske firme zadužene za zelene površine, godišnje saditi osam hiljada stabala.

Ukupna vrednost sadnje, kako je rečeno u rasadniku Markuševac, je oko 3,7 miliona evra.

Gradonačelnik Tomašević rekao je da će od ove nedelje do aprila sledeće godine na javnim gradskim površinama koje održava Zrinjevac, u svih 17 gradskih četvrti, trajati sadnja osam hiljada stabala. To je, kako je istakao, četvorostruko povećanje sadnji koje su sprovedene u proteklih deset godina.

Na svakih sto stanovnika grada Zagreba biće zasađeno jedno novo stablo godišnje

„Osam tisuća stabala znači da ćemo na svakih sto stanovnika grada Zagreba imati jedno novo stablo godišnje“, rekao je Tomašević, najavivši kako će se ovaj tempo sadnje nastaviti i iduće sezone.

zagreb sadnja drveca tomasevic
Gradonačelnik Tomislav Tomašević (foto: Grad Zagreb)

Gradonačelnik je pojasnio kako je sadnja planirana primarno uz gradske avenije i glavne saobraćajnice, te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno, vodeći posebnu pažnju da se izbegnu alergene vrste.

U akciju je uključena i zamena stabala koja su stradala tokom julskog nevremena

Tomašević je rekao da je u odabiru 88 lokacija na kojima je planirana sadnja učestvovalo više gradskih ustanova, Zrinjevac i veća gradskih četvrti i mesnih odbora. Deo ove akcije je i sadnja zamenskih stabala koja su uništena u julskom nevremenu.

Direktor Zrinjevca Damir Grgić istakao je da će sadnja ovolikog broja stabala zagreb učiniti lepšim i zelenijim gradom.

Gradski zvaničnici najavili su da je u saradnji sa Ministarstvom zaštite okoliša i prirode pripremljen plan za sprovođenje pilot projekta uvođenja cvetnih livada-travnjaka koje će činiti zeleni koridor za oprašivače.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

3. novembar 2023. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

3. novembar 2023. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

3. novembar 2023. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

3. novembar 2023. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave