Životna sredina

Zagreb će do aprila zasaditi osam hiljada stabala

zagreb sadnja drveca

Foto: Marko Tomic from Pixabay

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb planira da do aprila zasadi 8.000 stabala, što je, kako tvrde gradske vlasti, za četiri puta više u odnosu na prethodnih deset godina.

Sadnja drveća neće biti samo jednokratna akcija, već će se, kako su to najavili gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, i Damir Grgić, direktor Zrinjevca, gradske firme zadužene za zelene površine, godišnje saditi osam hiljada stabala.

Ukupna vrednost sadnje, kako je rečeno u rasadniku Markuševac, je oko 3,7 miliona evra.

Gradonačelnik Tomašević rekao je da će od ove nedelje do aprila sledeće godine na javnim gradskim površinama koje održava Zrinjevac, u svih 17 gradskih četvrti, trajati sadnja osam hiljada stabala. To je, kako je istakao, četvorostruko povećanje sadnji koje su sprovedene u proteklih deset godina.

Na svakih sto stanovnika grada Zagreba biće zasađeno jedno novo stablo godišnje

„Osam tisuća stabala znači da ćemo na svakih sto stanovnika grada Zagreba imati jedno novo stablo godišnje“, rekao je Tomašević, najavivši kako će se ovaj tempo sadnje nastaviti i iduće sezone.

zagreb sadnja drveca tomasevic
Gradonačelnik Tomislav Tomašević (foto: Grad Zagreb)

Gradonačelnik je pojasnio kako je sadnja planirana primarno uz gradske avenije i glavne saobraćajnice, te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno, vodeći posebnu pažnju da se izbegnu alergene vrste.

U akciju je uključena i zamena stabala koja su stradala tokom julskog nevremena

Tomašević je rekao da je u odabiru 88 lokacija na kojima je planirana sadnja učestvovalo više gradskih ustanova, Zrinjevac i veća gradskih četvrti i mesnih odbora. Deo ove akcije je i sadnja zamenskih stabala koja su uništena u julskom nevremenu.

Direktor Zrinjevca Damir Grgić istakao je da će sadnja ovolikog broja stabala zagreb učiniti lepšim i zelenijim gradom.

Gradski zvaničnici najavili su da je u saradnji sa Ministarstvom zaštite okoliša i prirode pripremljen plan za sprovođenje pilot projekta uvođenja cvetnih livada-travnjaka koje će činiti zeleni koridor za oprašivače.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

3. novembar 2023. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

3. novembar 2023. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

kvalitet-vazduha-eu

EU uvodi oštrija pravila za najštetnije zagađivače vazduha

3. novembar 2023. - Novim pravilima postavljaju se stroža ograničenja za 2030. godinu za zagađivače vazduha sa ozbiljnim uticajem na zdravlje

Emisije iz industrije proizvodnje plastike će se utrostručiti do 2050. godine

Emisije iz proizvodnje plastike na putu da se do 2050. godine utrostruče

3. novembar 2023. - Istraživači upozoravaju da bi emisije gasova sa efektom staklene bašte iz proizvodnje plastike mogle da se utrostruče do 2050. godine