Životna sredina

Zagreb će do aprila zasaditi osam hiljada stabala

zagreb sadnja drveca

Foto: Marko Tomic from Pixabay

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb planira da do aprila zasadi 8.000 stabala, što je, kako tvrde gradske vlasti, za četiri puta više u odnosu na prethodnih deset godina.

Sadnja drveća neće biti samo jednokratna akcija, već će se, kako su to najavili gradonačelnik Tomislav Tomašević, zamenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet, i Damir Grgić, direktor Zrinjevca, gradske firme zadužene za zelene površine, godišnje saditi osam hiljada stabala.

Ukupna vrednost sadnje, kako je rečeno u rasadniku Markuševac, je oko 3,7 miliona evra.

Gradonačelnik Tomašević rekao je da će od ove nedelje do aprila sledeće godine na javnim gradskim površinama koje održava Zrinjevac, u svih 17 gradskih četvrti, trajati sadnja osam hiljada stabala. To je, kako je istakao, četvorostruko povećanje sadnji koje su sprovedene u proteklih deset godina.

Na svakih sto stanovnika grada Zagreba biće zasađeno jedno novo stablo godišnje

„Osam tisuća stabala znači da ćemo na svakih sto stanovnika grada Zagreba imati jedno novo stablo godišnje“, rekao je Tomašević, najavivši kako će se ovaj tempo sadnje nastaviti i iduće sezone.

zagreb sadnja drveca tomasevic
Gradonačelnik Tomislav Tomašević (foto: Grad Zagreb)

Gradonačelnik je pojasnio kako je sadnja planirana primarno uz gradske avenije i glavne saobraćajnice, te na zelenim površinama i parkovima u kojima nema stabala ili ih je nedovoljno, vodeći posebnu pažnju da se izbegnu alergene vrste.

U akciju je uključena i zamena stabala koja su stradala tokom julskog nevremena

Tomašević je rekao da je u odabiru 88 lokacija na kojima je planirana sadnja učestvovalo više gradskih ustanova, Zrinjevac i veća gradskih četvrti i mesnih odbora. Deo ove akcije je i sadnja zamenskih stabala koja su uništena u julskom nevremenu.

Direktor Zrinjevca Damir Grgić istakao je da će sadnja ovolikog broja stabala zagreb učiniti lepšim i zelenijim gradom.

Gradski zvaničnici najavili su da je u saradnji sa Ministarstvom zaštite okoliša i prirode pripremljen plan za sprovođenje pilot projekta uvođenja cvetnih livada-travnjaka koje će činiti zeleni koridor za oprašivače.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nivo zagađenosti vazduha u Evropi znatno izanad preporuka SZO

Svaki osmi smrtni slučaj u Srbiji pripisan zagađenom vazduhu

3. novembar 2023. - Zagađenje vazduha u Evropi je znatno iznad preporučenih vrednosti SZO, pokazuje novi izveštaj Evropske agencije za životnu sredinu.

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

3. novembar 2023. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

zemlje Jugoistocne Evrope GSCI odrzive konkurentnosti

Evo kako zemlje Jugoistočne Evrope stoje u oblasti održive konkurentnosti

3. novembar 2023. - Skandinavija ubedljivo vodi po indeksu GSCI, ali čak i te zemlje moraju još mnogo da rade do postizanja istinske održive konkurentnosti.

srbija NEKP energetska zajednica preporuke

Energetska zajednica traži od Srbije ambicioznije ciljeve za OIE i energetsku efikasnost u NEKP-u

3. novembar 2023. - Sekretarijat Energetske zajednice analizirao je Nacrt nacionalnog energetskog i klimatskog plana Srbije i objavio svoje preporuke