UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Zadruga u Hrvatskoj snabdeva elektranu na biomasu otpadom iz maslinjaka

Zadruga u Hrvatskoj elektranu biomasu otpadom maslinjaka

Slika: Ulrike Leone from Pixabay

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Pre sporazuma s Energanom Benkovac, poljoprivredna zadruga Maslina i vino nije imala drugog rešenja za velik deo otpada od stabala masline i iz vinograda osim da ga spaljuje.

Energana Benkovac, kogenerativno postrojenje u vlasništvu GEEN Holdinga, nabavljaće stotine tona biomase godišnje od nedalekog proizvođača ulja i vina. Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače učestvuje u pilot-projektu za otpad od svojih 12.000 maslina i 50.000 čokota vinove loze.

Do početka pilot-projekta odvozili su se samo deblji komadi drveta i koristili za grejanje

Ta zadruga u Dalmaciji je donedavno velik deo goriva koje sada predaje proizvođaču struje i grejanja spaljivala na polju jer nije bilo drugog rešenja. Menadžer projekta i direktor Radoslav Bobanović kazao je da su se samo deblji komadi drveta upotrebljavali za grejanje domaćinstava.

Po njegovim rečima, jedna maslina odbaci 30 do 40 kilograma biomase godišnje, u poređenju sa 300 do 600 grama po čokotu u vinogradima. Zadruga je navela da je manji deo biomase od njenih stabala smokve.

Zadruga u Hrvatskoj snabdeva elektranu na biomasu otpadom iz maslinjaka
Slika: Maslina i vino

Bobanović je rekao za Balkan Green Energy News da je svestan efekta emisija ugljen-dioksida na životnu sredinu i da je Maslina i vino još od 2010. pokušavala da nađe rešenje. Razmatrala je mogućnost da besplatno predaje to gorivo školama i domovima za stare, ali nije bilo dogovora, jer bi te ustanove morale da prilagode svoje sisteme grejanja tako da mogu da upotrebljavaju biomasu, izjavio je.

Vođa projekta je dodao da lokalna samouprava i preduzetici koji raspolažu biomasom treba da nađu rešenje za odlaganje i pripremu poljoprivrednog otpada uz pomoć Vlade Hrvatske i da bi proizvođači energije mogli da učestvuju i pokriju deo troškova. Napomenuo je da Maslina i vino ili MasVin sada upotrebljava kominu od masline za đubrenje, ali da bi bilo bolje da se od nje pravi gorivo za grejanje.

Zainteresovane strane treba da nađu rešenje za odlaganje poljoprivrednog otpada

Energana Benkovac, puštena u rad u oktobru 2018, ima kapacitet za električnu energiju od skoro pet megavata. Češki proizvođač energije GEEN Holding upravlja i kogenerativnim (CHP) pogonom ekvivalentne snage u Županji u zapadnom delu Srema. Kompanija takođe ima više fotonaponskih i hidroelektrana u matičnoj zemlji i u Slovačkoj i Gruziji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Albanija poziv za aukciju za vetroelektrane 100 MW

Albanija objavila poziv za aukciju za vetroelektrane od ukupno 100 MW

22 June 2021 - Investitori u vetroparkove snage deset do 75 megavata u Albaniji mogu da se prijave na tender s početnom kvotom od ukupno sto megavata

U novembru ce biti zavrsen idejni projekat za HE Komarnica

U novembru će biti završen idejni projekat za HE Komarnica

22 June 2021 - Završetkom idejnog projekta stvoriće se uslovi za početak izgradnje, saopštila je Elektroprivreda Crne Gore.

Grcka solarne elektrane siromasni besplatnu struju

Grčka gradi solarne elektrane da siromašni dobiju besplatnu struju

21 June 2021 - Vlada u Atini će odvojiti sto miliona evra za izgradnju fotonaponskih postrojenja koja će proizvoditi besplatnu struju za ljude u oskudici