OIE

Zadruga u Hrvatskoj snabdeva elektranu na biomasu otpadom iz maslinjaka

Zadruga u Hrvatskoj elektranu biomasu otpadom maslinjaka

Slika: Ulrike Leone from Pixabay

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Pre sporazuma s Energanom Benkovac, poljoprivredna zadruga Maslina i vino nije imala drugog rešenja za velik deo otpada od stabala masline i iz vinograda osim da ga spaljuje.

Energana Benkovac, kogenerativno postrojenje u vlasništvu GEEN Holdinga, nabavljaće stotine tona biomase godišnje od nedalekog proizvođača ulja i vina. Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače učestvuje u pilot-projektu za otpad od svojih 12.000 maslina i 50.000 čokota vinove loze.

Do početka pilot-projekta odvozili su se samo deblji komadi drveta i koristili za grejanje

Ta zadruga u Dalmaciji je donedavno velik deo goriva koje sada predaje proizvođaču struje i grejanja spaljivala na polju jer nije bilo drugog rešenja. Menadžer projekta i direktor Radoslav Bobanović kazao je da su se samo deblji komadi drveta upotrebljavali za grejanje domaćinstava.

Po njegovim rečima, jedna maslina odbaci 30 do 40 kilograma biomase godišnje, u poređenju sa 300 do 600 grama po čokotu u vinogradima. Zadruga je navela da je manji deo biomase od njenih stabala smokve.

Zadruga u Hrvatskoj snabdeva elektranu na biomasu otpadom iz maslinjaka
Slika: Maslina i vino

Bobanović je rekao za Balkan Green Energy News da je svestan efekta emisija ugljen-dioksida na životnu sredinu i da je Maslina i vino još od 2010. pokušavala da nađe rešenje. Razmatrala je mogućnost da besplatno predaje to gorivo školama i domovima za stare, ali nije bilo dogovora, jer bi te ustanove morale da prilagode svoje sisteme grejanja tako da mogu da upotrebljavaju biomasu, izjavio je.

Vođa projekta je dodao da lokalna samouprava i preduzetici koji raspolažu biomasom treba da nađu rešenje za odlaganje i pripremu poljoprivrednog otpada uz pomoć Vlade Hrvatske i da bi proizvođači energije mogli da učestvuju i pokriju deo troškova. Napomenuo je da Maslina i vino ili MasVin sada upotrebljava kominu od masline za đubrenje, ali da bi bilo bolje da se od nje pravi gorivo za grejanje.

Zainteresovane strane treba da nađu rešenje za odlaganje poljoprivrednog otpada

Energana Benkovac, puštena u rad u oktobru 2018, ima kapacitet za električnu energiju od skoro pet megavata. Češki proizvođač energije GEEN Holding upravlja i kogenerativnim (CHP) pogonom ekvivalentne snage u Županji u zapadnom delu Srema. Kompanija takođe ima više fotonaponskih i hidroelektrana u matičnoj zemlji i u Slovačkoj i Gruziji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.

wpd eft severna makedonija virovi erdzelija

Projekti kompanija EFT i wpd proglašeni strateškim u Severnoj Makedoniji

16 September 2021 - Vetropark Virovi i solarna elektrana Erdželija kvalifikovale su se za dobijanje statusa u skladu sa zakonom o strateškim investicijama.