OIE

GEEN Holding uskoro počinje gradnju treće elektrane na biomasu u Hrvatskoj

GEEN-Holding-gradnja-elektrana-na-biomasu-benkovac

Slika: Elektrana u Benkovcu (GEEN Holding)

Objavljeno

05.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Češki GEEN Holding uskoro će u Gospiću početi izgradnju svoje treće elektrane na biomasu u Hrvatskoj, preneli su lokalni mediji. Česi su, kako se navodi, najveći investitor u proizvodnju energije iz biomase u Hrvatskoj.

Češka firma u ovoj zemlji ima već ima dve kogeneracione elektrane na biomasu. U decembru prošle godine otvorena je elektrana u Županji, a u oktobru 2018. u Benkovcu.

Treća elektrana gradiće se u Gospiću

Ovih dana firma će započeti završnu fazu pripreme lokacije za projekat u Gospiću, dok se početak rada očekuje u prvoj polovini 2021, rečeno je portalu novac.hr u ovoj firmi.

U dve elektrane firma je uložila 80 miliona evra

GEEN Holding, kako se navodi, nije jedina strana kompanija, koja je investirala u proizvodnju energije iz biomase u Hrvatskoj, ali je najveći investitor.

U dve izgrađene elektrane u Benkovcu i Županji češka kompanija investirala je 80 miliona evra.

Električna energija iz ovih elektrana se distribuira u mrežu, dok toplotnu energiju koriste druge hrvatske firme.

Češka kompanija najavila je i da će se u narednom periodu fokusirati na povećanje efikasnosti elektrana u Benkovcu i Županji, kao i na bolju upotrebu proizvedene toplotne energije, pre svega, za proizvodnju peleta.

Česi nameravaju da toplotnu energiju koriste za proizvodnju peleta

GEEN Holding u Češkoj i Slovačkoj ima deset solarnih fotonaponskih elektrana i šest malih hidroelektrana (MHE), dok u Gruziji imaju još jednu MHE.

Snaga solarnih elektrana je oko 9,8 MW, a MHE 4,4 MW. Elektrana u Županji ima instalisanu snagu od 4,9 MWe i 8,5 MWt, a u Benkovcu 4,9 MWe i 8 MWt.

Ukupna količina električne energije koju proizvedu sve elektrane češke kompanije je 113.000 MWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EPS solarnu elektranu lokaciji Kolubaru B

Na lokaciji planiranoj za Kolubaru B EPS želi da izgradi solarnu elektranu

20 октобра 2021 - EPS je raspisao poziv za istraživanje lokacije za termoelektranu Kolubara B radi mogućnosti postavljanja solarne elektrane

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima