Energetska efikasnost

Za zdrave i održive zgrade – KGH kongres

KGH kongres za zdrave i odrzive zgrade

Slika: Pixabay

Objavljeno

21.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.11.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

U Beogradu će se od 30. novembra do 2. decembra održati 47. Međunarodni kongres i izložba o klimatizaciji, grejanju i hlađenju (KGH). Na skupu će biti predstavljena najnovija dostignuća u primeni tehnologija unapređenja energetske efikasnosti potrebnih gradovima budućnosti i održivim zgradama, koja bi trebalo da pomognu u procesu ublažavanja klimatskih promena.

Kongres pod sloganom „Za zdrave i održive zgrade, stambene gradove i zaustavljanje klimatskih promena“ okupiće stručnjake iz oblasti klimatizacije, grejanja i hlađenja, ali i arhitekture, građevine, elektrotehnike, bezbednosti. Uz naglašavanje neraskidive veze između projektovanja, gradnje i rekonstrukcije s jedne strane, i energetskog unapređenja, korišćenja i održavanja zgrada s druge strane, učesnici skupa će predstaviti najbolja rešenja iz mnogih struka.

Znanja i iskustva arhitekata, građevinara i urbanista dopuniće rešenja koja mogu da ponude elektrotehničari, mašinci, hidrolozi i hidrometeorolozi. U tome će im pomoći ekolozi, stručnjaci za zaštitu prirodnih i kulturnih resursa, zatim ekonomisti, kao i eksperti za bezbednost.

U okviru stručnog dela skupa, učesnici kongresa će se upoznati sa novim materijalima i tehnologijama. Važan deo čine ideje i rešenja koja utiču na kvalitet života u zgradama: od optimizacije dnevnog i veštačkog osvetljenja, preko akustike, do uređenja zelenih površina.

Ovaj multidisciplinarni pristup ima za cilj da oblikuje i ponudi primenljiva rešenja za integrisano upravljanje zgradama.

Posebno značajan deo Kongresa predstavlja volonterski rad članova Društva za KGH Srbije na sprovođenju Montrealskog protokola o supstancama koje siromaše ozonski omotač. Projekat sprovode Program za zaštitu sredine Ujedinjenih nacija (UNEP), Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, i Društvo za KGH Srbije, pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i teničara Srbije (SMEITS). Rezultati zajedničkih napora objavljuju se u tromesečnom časopisu „KGH“, koji izdaje SMEITS. Na kongresu, tradicionalno u čevrtak, svoje radove izlažu vodeći svetski naučnici i stručnjaci iz oblasti hlađenja.

Prateća izložba će predstaviti nove proizviode za KGH, s naglaskom na proizvode koji primenjuju visoko energetski efikasne tehnologije u oblasti KGH sistema i postrojenja. Jedan njen deo činiće Zelena izložba, posvećena softverima, informacionim tehnologijama i mrežama.

Drugi dan kongresa biće posvećen studentima redovnih i posledimplomskih studija.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu

EBRD program GEFF energetsku efikasnost domacinstva Zapadnom Balkanu

EBRD širi program GEFF za energetsku efikasnost za domaćinstva na Zapadnom Balkanu

28 септембра 2021 - Vlasnici 9.000 stanova i kuća na Zapadnom Balkanu su preko Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) uložili 45 miliona evra u uštedu energije

Gledajte LIVE dodelu priznanja GEFF programa za Zapadni Balkan

28 септембра 2021 - Danas na portalu Balkan Green Energy News sa početkom u 11 časova možete gledati uživo...