OIE

Za trećinu manje porudžbina vetroturbina u EU u odnosu na prošlu godinu

Za trećinu manje porudžbina vetroturbina u EU u odnosu na prošlu godinu

Foto: WindEurope

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U trećem kvartalu 2022. porudžbine vetroturbina u zemljama Evropske unije su pale za više od trećine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Evropska unija hitno mora da reši pitanje izdavanja dozvola i ojača svoj lanac snabdevanja energijom vetra, ističe WindEurope.

Pad porudžbina vetroturbina u trećem kvartalu od 36 procenata u odnosu na isti period prošle godine su deo opadajućeg trenda narudžbi vetroturbina u zemljama Evropske unije. U prvom kvartalu 2021 porudžbine vetroturbina su iznosile 2,8 gigavata i od tada se generalno smanjuju.

Asocijacija za energiju vetra WindEurope u novom izveštaju navodi da su porudžbine za vetroturbine u trećem kvartalu 2022. u zemljama EU dostigle ukupno dva gigavata.

Porudžbine za nove vetroturbine su u trećem kvartalu dostigle ukupno dva gigavata

Porudžbine su stizale iz devet evropskih zemalja i sve su bile za vetroelektrane na kopnu. Najviše novih kapaciteta tokom ovog perioda naručila je Finska sa 322 megavata, a slede Švedska i Nemačka.

Ukupne porudžbine vetroturbina u Evropi tokom ove godine su 7,7 gigavata kapaciteta, što je daleko od onoga što je Evropi potrebno da postigne svoje energetske i klimatske ciljeve, napominju u WindEurope.

Inflatorni pritisci na troškove, sporo izdavanje dozvola i neizvesnost oko hitnih intervencija EU na tržištu električne energije usporavaju porudžbine za nove vetroturbine.

Prema klimatskom planu u EU bi do 2030. trebalo da bude instalirano 510 gigavata energije vetra

Prema idealnom scenariju i klimatskim politikama, u EU bi do 2030. trebalo da bude instalirano 510 gigavata energije vetra. Shodno tome, industrija vetra bi trebalo da instalira 39 gigavata novih vetroturbina godišnje do kraja ove decenije. Međutim, prema trenutnim pokazateljima, EU je daleko ispod tog cilja.

Predlozi za unapređenje industrije vetra i apel za političku podršku

WindEurope ističe da energija iz vetra nikada nije bila hitnije potrebna, zbog energetske bezbednosti, klimatskih promena i pristupačnijih cena energije. Kako navodi ova asocijacija, rast obnovljivih izvora energije iz vetra zahteva promenu u politici EU, ubrzavanje izdavanja dozvola za nove projekte, jačanje i proširenje evropskog lanca snabdevanja u industriji vetra.

Šefovi država i vlada EU su nedavno na sastanku Evropskog saveta i zvanično zatražili od Evropske komisije da ubrza pojednostavljenje za izdavanje dozvola za instaliranje novih vetroturbina. WindEurope je apelovao na Evropsku komisiju da u vezi sa tim podnese hitnu uredbu Evropskom parlamentu.

Period od trenutka podnošenja prvog zahteva do dobijanja dozvole treba da traje maksimalno dve godine

Primena obnovljivih izvora energije bi trebalo da bude pitanje od javnog interesa EU, navodi WindEurope. Ova organizacija predlaže da se ishodovanje dozvole skrati i da period od trenutka podnošenja prvog zahteva do dobijanja dozvole traje maksimalno dve godine.

Nacionalne vlade moraju razjasniti svoj pristup ograničenjima cena za proizvođače električne energije iz vetra, kako bi investitori mogli da imaju jasniju predstavu o prihodima koje mogu da očekuju pre nego što se upuste u nove projekte i porudžbine za nove vetroturbine, konstatuje WindEurope.

Sporo izdavanje dozvola i nedovoljna veličina tržišta nastavljaju da štete evropskom lancu snabdevanja energijom vetra

Ova organizacija navodi da sporo izdavanje dozvola i nedovoljna veličina tržišta nastavljaju da štete evropskom lancu snabdevanja energijom vetra. Troškovi sirovina, komponenti i međunarodnog transporta su naglo porasli, povećavajući pritisak na evropsku industriju vetra. Industriji je potrebna politička podrška, napominje WindEurope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka 2023 prva u Evropi u iskoriscavanju energije vetra

Nemačka 2023. prva u Evropi u iskorišćavanju energije vetra

3. novembar 2022. - Nemačka predvodi ekspanziju u sektoru vetroelektrana u Evropi, a na Balkanu najjače performanse pokazuju Grčka i Turska

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

Indijansko pleme će izgraditi jednu od najvećih solarnih elektrana u SAD

3. novembar 2022. - Pleme Planinskih Juta u Koloradu i kompanija Canigou Group, planiraju razvoj jedne od najvećih solarnih elektrana u SAD

2024 BEF vizual

Beogradski energetski forum 2024 – lideri energetske tranzicije okupljaju se 13-14. maja u Beogradu

3. novembar 2022. - Ukoliko ulogu svoje organizacije ili kompanije vidite kao važnu i lidersku u energetskoj tranziciji, a na tržište regiona računate, BEF 2024 je mesto na kojem morate biti prisutni 

IFC kredit najvece kogenerativno postrojenje biomasu Srbiji

IFC odobrio kredit za najveće kogenerativno postrojenje na biomasu u Srbiji

3. novembar 2022. - IFC je omogućio proizvođaču papira Drenik ND da ugovori pozajmice od ukupno 106 miliona evra, iz kojeg će finansirati izgradnju CHP pogona