OIE

Za trećinu manje porudžbina vetroturbina u EU u odnosu na prošlu godinu

Za trećinu manje porudžbina vetroturbina u EU u odnosu na prošlu godinu

Foto: WindEurope

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.11.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

U trećem kvartalu 2022. porudžbine vetroturbina u zemljama Evropske unije su pale za više od trećine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Evropska unija hitno mora da reši pitanje izdavanja dozvola i ojača svoj lanac snabdevanja energijom vetra, ističe WindEurope.

Pad porudžbina vetroturbina u trećem kvartalu od 36 procenata u odnosu na isti period prošle godine su deo opadajućeg trenda narudžbi vetroturbina u zemljama Evropske unije. U prvom kvartalu 2021 porudžbine vetroturbina su iznosile 2,8 gigavata i od tada se generalno smanjuju.

Asocijacija za energiju vetra WindEurope u novom izveštaju navodi da su porudžbine za vetroturbine u trećem kvartalu 2022. u zemljama EU dostigle ukupno dva gigavata.

Porudžbine za nove vetroturbine su u trećem kvartalu dostigle ukupno dva gigavata

Porudžbine su stizale iz devet evropskih zemalja i sve su bile za vetroelektrane na kopnu. Najviše novih kapaciteta tokom ovog perioda naručila je Finska sa 322 megavata, a slede Švedska i Nemačka.

Ukupne porudžbine vetroturbina u Evropi tokom ove godine su 7,7 gigavata kapaciteta, što je daleko od onoga što je Evropi potrebno da postigne svoje energetske i klimatske ciljeve, napominju u WindEurope.

Inflatorni pritisci na troškove, sporo izdavanje dozvola i neizvesnost oko hitnih intervencija EU na tržištu električne energije usporavaju porudžbine za nove vetroturbine.

Prema klimatskom planu u EU bi do 2030. trebalo da bude instalirano 510 gigavata energije vetra

Prema idealnom scenariju i klimatskim politikama, u EU bi do 2030. trebalo da bude instalirano 510 gigavata energije vetra. Shodno tome, industrija vetra bi trebalo da instalira 39 gigavata novih vetroturbina godišnje do kraja ove decenije. Međutim, prema trenutnim pokazateljima, EU je daleko ispod tog cilja.

Predlozi za unapređenje industrije vetra i apel za političku podršku

WindEurope ističe da energija iz vetra nikada nije bila hitnije potrebna, zbog energetske bezbednosti, klimatskih promena i pristupačnijih cena energije. Kako navodi ova asocijacija, rast obnovljivih izvora energije iz vetra zahteva promenu u politici EU, ubrzavanje izdavanja dozvola za nove projekte, jačanje i proširenje evropskog lanca snabdevanja u industriji vetra.

Šefovi država i vlada EU su nedavno na sastanku Evropskog saveta i zvanično zatražili od Evropske komisije da ubrza pojednostavljenje za izdavanje dozvola za instaliranje novih vetroturbina. WindEurope je apelovao na Evropsku komisiju da u vezi sa tim podnese hitnu uredbu Evropskom parlamentu.

Period od trenutka podnošenja prvog zahteva do dobijanja dozvole treba da traje maksimalno dve godine

Primena obnovljivih izvora energije bi trebalo da bude pitanje od javnog interesa EU, navodi WindEurope. Ova organizacija predlaže da se ishodovanje dozvole skrati i da period od trenutka podnošenja prvog zahteva do dobijanja dozvole traje maksimalno dve godine.

Nacionalne vlade moraju razjasniti svoj pristup ograničenjima cena za proizvođače električne energije iz vetra, kako bi investitori mogli da imaju jasniju predstavu o prihodima koje mogu da očekuju pre nego što se upuste u nove projekte i porudžbine za nove vetroturbine, konstatuje WindEurope.

Sporo izdavanje dozvola i nedovoljna veličina tržišta nastavljaju da štete evropskom lancu snabdevanja energijom vetra

Ova organizacija navodi da sporo izdavanje dozvola i nedovoljna veličina tržišta nastavljaju da štete evropskom lancu snabdevanja energijom vetra. Troškovi sirovina, komponenti i međunarodnog transporta su naglo porasli, povećavajući pritisak na evropsku industriju vetra. Industriji je potrebna politička podrška, napominje WindEurope.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

3. novembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

3. novembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

3. novembar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

3. novembar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu