Mobilnost

Za dva minuta planule subvencije za električna vozila u Hrvatskoj

Za-dva-minuta-planule-subvencije-elektricna-vozila-Hrvatska

Slika: Pixabay

Objavljeno

14.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

14.07.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Za samo dva minuta Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) dobio je 546 prijava građana za subvencionisanje kupovine energetski efikasnih vozila, od čega se 470 odnosi na električna vozila.

Fond je juče u 9 sati započeo sa primanjem prijava, i samo posle dva minuta morao je da onemogući prijavljivanje jer je u zahtevima dostignut iznos sredstava koji je bio planiran za subvencije.

U energetski efikasna vozila osim električnih automobila spadaju i plug-in hibridi, vozila na vodonik i električni bicikli

Interes za podsticaje je zaista bio velik, pa će sigurno biti onih koji će biti nezadovoljni jer nisu stigli da se prijave, što samo dodatno pokazuje kako je potražnja za električnim vozilima veća od ovogodišnjeg budžeta, saopštio je Fond.

Za subvencionisanje građana i firmi ove  godine je obezbeđeno 5,8 miliona evra

Za energetski efikasna vozila – u koja osim električnih spadaju i plug-in hibridi, vozila na vodonik i elektrčni bicikli, je ove godine osigurano ukupno 44 milona kuna (5,8 miliona evra), po 22 miliona za građane i firme. Na dva poziva ukupno su primljene 853 prijave, a i poziv za firme je zatvoren u rekordnom roku.

Za kupovinu se može dobiti do 40% bespovratnih sredstava, odnosno od 665 evra do 9.297 evra

Za kupovinu se može dobiti do 40% bespovratnih sredstava, odnosno od pet (oko 665 evra) do 70 (oko 9.297 evra) hiljada kuna, u zavisnosti od kategorije vozila.

FZOEU sprovodi program sufinansiranja energetski efikasnih vozila od 2014. godine te je do sad osigurao oko 110 miliona kuna za kupovinu 3.500 novih vozila.

Najveća izmena u programu za ovu godinu je način prijave. Zbog digitalizacije podstaknute situacijom s koronavirusom, za sredstva su se i građani i pravna lica mogli prijavljivati isključivo putem sistema za e-prijave.

Sistem omogućava prijavu od 9 sati i tu mogućnost automatski isključuje nakon što vrednost primljenih zahteva pređe dostupan budžet, naveo je Fond.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

14. jul 2020. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

14. jul 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

14. jul 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

14. jul 2020. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu