Mobilnost

Pravnim licima dodeljeno sufinansiranje u iznosu od 1,75 miliona evra za energetski efikasna vozila

Pravnim licima dodeljeno sufinansiranje u iznosu od 1,75 miliona evra za energetski efikasna vozila

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) je odobrio sufinansiranje u ukupnom iznosu od 13 miliona kuna (oko 1,75 miliona evra) za kupovinu električnih i drugih energetski efikasnih vozila za 127 pravnih lica.

Podsticaji su odobreni za kupovinu 506 električnih vozila, od čega 122 električnih automobila, 286 električnih bicikala, 29 vozila na prirodni gas i 69 drugih energetski efikasnih vozila, rečeno je u fondu za Jutarnji list. Registrovan je veliki interes pravnih lica – podneto je više od 200 zahteva za sufinansiranje.

Ranije ove godine, FZOEU je odobrio 12 miliona kuna (1,62 miliona evra) subvencija fizičkim licima za kupovinu 133 električnih automobila, jednog plug-in automobila, 224 električna bicikla i 56 električnih motocikala.

Fond takođe planira sufinansiranje postavljanja punjača električnih vozila u 2018. godini. Trenutno je u Hrvatskoj postavljeno oko 230 punjača električnih vozila.

Očekuje se da će EU imati blizu 3 miliona električnih vozila do 2020. godine, kao i 4,1 milion punjača električnih vozila. Do 2025. godine članice EU treba da propišu zahteve za minimalan broj mesta za punjenje u svim nestambenim zgradama sa više od 20 parking mesta i najmanje jedno mesto za punjenje za nove i potpuno obnovljene nestambene zgrade sa više od 10 parking mesta.

Drumski saobraćaj proizvodi 20% emisija gasova sa efektom staklene bašte

Drumski saobraćaj je izvor oko jedne petine globalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte, što dekarbonizaciju transporta čini neophodnom ne samo za borbu protiv klimatskih promena, već i za rešavanje sve većeg problema aerozagađenja, koje je uzrok milionskih smrtnih ishoda godišnje širom sveta, navodi se u izveštaju Međunarodnog centra za trgovinu i održivi razvoj (ICTSD) „Međunarodno upravljanje trgovinom i održivi transport: ekspanzija električnih vozila“.

S obzirom da se očekuje dalji pad cena baterija i električnih vozila, Bloomberg New Energy Finance (BNEF 2017) predviđa da će električni automobili činiti 54% svih prodatih automobila i 33% ukupnog broja automobila na svetu do 2040. godine i da bi ovaj sektor mogao da uđe u pozitivan začarani krug rasta između 2025. godine i 2030. godine i bez subvencija. Rast broja električnih vozila če takođe biti posledica kratkoročne regulatorne podrške na ključnim tržištima, kao što su SAD, Evropa i Kina, politika proizvođača automobila, većeg prihvatanja od strane potrošača zahvaljujući konkurentnim cenama e-vozila svih klasa, kao i sve jače uloge sukorišćenja automobila, poznatijeg kao car sharing, digitalnih taksi aplikacija i autonomne vožnje („inteligentna mobilnost“), navodi se u izveštaju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

17. avgust 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

17. avgust 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

17. avgust 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

17. avgust 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu