Energetska efikasnost

XIV Regionalnu ljetnu školu planiranja nisko-emisionog razvoja u Fojnici uspješno završilo 17 studenata

XIV Regionalnu ljetnu skolu planiranja nisko-emisionog razvoja u Fojnici uspjesno zavrsilo 17 studenata

Slika: REIC

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Četrnaesta Regionalna ljetna škola planiranja nisko-emisionog razvoja, koja je održana u Fojnici, u Bosni i Hercegovini, završena je 6. jula svečanom dodjelom priznanja. Program je uspješno završilo 17 učesnika različitih obrazovnih i stručnih profila iz zemalja Jugoistočne Evrope i šire. Učešće svih učesnika i učesnica u programu u potpunosti je bilo finansirano od strane organizatora.

Među učesnicima su bili i studenti magistarskih studija tehničkih i prirodnih nauka, kao i mladi stručnjaci u oblasti niskougljičnog razvoja.

GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), u saradnji s GIZ-ovim projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koji se provode u Bosni i Hercegovini, podržali su Regionalni centar za obrazovanje i informiranje iz održivog razvoja za Jugoistočnu Evropu (REIC) u organizaciji ljetne škole, koja je postala prepoznatjiv program u sektoru, privlačeći studente i studentice iz regiona i cijelog svijeta.

Ova ljetna škola je prvenstveno posvećena razmjeni uspješnih praksi i rješenja, kao i inovativnih ideja u oblasti održive energije.

„Njen je cilj, koji je ujedno u skladu s ciljem ORF-EE, pružiti učesnicima platformu za razmjene i primjere najboljih sektorskih praksi koji im mogu poslužiti za dalji razvoj, pomoći produbiti znanje, te potaknuti na inovativna rješenja,“ navela je Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna menadžerka.

Škola je posebno usmjerena na multidisciplinarni pristup koji pruža znanje o inovativnim metodama za prevladavanje prepreka, posebno u odnosu na upotrebu obnovljive energije u Jugoistočnoj Evropi.

Ina Kurteshi iz Albanije, koja je uspješno završila ljetni program, govorila je o svojim iskustvima u Fojnici. Objasnila je: „Ljetna škola je premašila moja očekivanja. Bilo je to izuzetno vrijedno iskustvo za mene. Program je pružio veoma konkretne alate koji omogućavaju jednostavnu procjenu koncepata energetskog sektora, podržavajući rad u cilju kreiranja održivih i učinkovitih sektorskih rješenja koja su primjenjiva i u regionu.“

„Ljetna škola je bila divno multinacionalno iskustvo i ostavila je snažan utisak na moj život i karijeru. Preporučila bih ovaj ljetni program drugim mladim ljudima širom svijeta“, rekla je Minja Marijanski učesnica iz Srbije.

XIV Regionalnu ljetnu školu planiranja nisko-emisionog razvoja u Fojnici uspješno završilo 17 studenata

Moto škole bio je „misli globalno, djeluj lokalno“. Program je omogućio učesnicima da shvate ključne globalne koncepte koji se dovode u vezu s nisko-emisionim razvojem i posmatraju u kontekstu njihove upotrebe u lokalnim okvirima.

Škola je obuhvatila ključne elemente razvoja u četiri različita sektora, tačnije proizvodnji energije, održivoj urbanoj mobilnosti, upotrebi energije u stambenim jedinicama i upotrebi energije u javnim objektima, uzimajući u obzir okolišne i društvene upotrebe obnovljive energije.

Predavači su bili vodeći stručnjaci u oblasti obnovljive energije i klimatskih promjena s univerziteta, iz međunarodnih organizacija i državnih organa, uključujući iz nevladinog sektora.

Prošle godine na 13. Regionalnoj ljetnoj školi učestvovalo je 24 učenika i mladih stručnjaka iz devet zemalja jugoistočne Evrope i zemalja EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

13. jul 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

13. jul 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

13. jul 2018. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

13. jul 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela