Energetska efikasnost

U Fojnici održana 13. Regionalna ljetna škola održivog razvoja i niskoemisionog planiranja

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

25.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Regionalna ljetna škola održivog razvoja i niskoemisionog planiranja već 13. godinu za redom se održava u Fojnici. U periodu od 20. do 25. avgusta, u Hotelu Aquareumal, ovaj program ugošćava 24 studenta i mlada stručnjaka iz devet zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Cilj ovog ljetnog edukativnog programa je osposobljavanje stručnog kadra koji će u budućnosti predvoditi energetski sektor iznalaženjem inovativnih rješenja za postojeće probleme i stvaranjem novih prilika za održivi razvoj u jugoistočnoj Evropi.

Ljetna škola je primarno posvećena razmjeni uspješnih praksi i rješenja, te inovativnim idejama u sektoru energetike. Organizuje je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje (REIC), u saradnji sa Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), te bilateralnim projektima „Poticanje obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, koje provodi njemačka razvojna organizacija GIZ.

Prema riječima Dubravke Bošnjak, GIZ ORF-EE Projekt menadžerice: „Poseban fokus ove ljetne škole je razvoj efektivnog pristupa održivoj energiji, koji podrazumjeva i razvoj adekvatnih strategija i zakona u zemljama Zapadnog Balkana, a posebno u kontekstu Pariškog sporazuma o ublažavanju klimatskih promjena. Pri tome su uzeti u obzir ekološki i društveni aspekti energetskog planiranja, koji su razmatrani sa posebnim osvrtom na važnost stvaranja novih radnih mjesta, unaprijeđenje energetske sigurnosti i zaštite životne sredine.“

Neke od teme koje su obrađene u okviru programa ljetne škole su prilagođavanje na i ublažavanje klimatskih promjena, mehanizmi međunarodne saradnje u cilju ublažavanja klimatskih promjena, promocija energije iz obnovljivih izvora, te energetske zadruge kao pokretači lokalnog razvoja.

Njomza R. Maraj, studentica Fakulteta elektrotehnike i kompjuterskog inžinjeringa sa Univerziteta u Prištini ovom prilikom je izjavila: „Regionalna ljetna škola u Fojnici je iznimna obrazovna prilika za mlade u regionu, ali i šire, jer se fokusira na razvoj kao cilj kompletnog čovječanstva, a ne samo Zapadnog Balkana.“ Adi Operta, također učesnik programa, naglasio je stručnost predavača, multidisciplinarni pristup programa, kao i priliku za druženje, ali i značajnu stručnu razmjenu sa drugim učesnicima i predavačima kao bitne aspekte ove ljetne škole.

Završetkom regionalne ljetne škole, te sticanjem diploma, smatra se da će svi polaznici biti u stanju razumjeti ključne globalne koncepte niskoemisionog razvoja, kao i alate, koje je u cilju podrške ovog procesa, potrebno razviti na lokalnom nivou.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarni-paneli-prozjumeri-Severna Makedonija

Severna Makedonija spremila za 2021. skoro milion evra za građane da unaprede energetsku efikasnost

22 January 2021 - Vlada Severne Makedonije izdvojila je oko 130.000 evra za subvencije prozjumerima za 2021. godinu.

Obnovljivi izvori električna vozila osvetljenje pametnoj ulici Tirani

Obnovljivi izvori će napajati električna vozila, osvetljenje u pametnoj ulici u Tirani

08 January 2021 - U okviru pilot-projekta u Tirani biće postavljeni mali uređaji na sunce i vetar koji će proizvoditi struju za javno osvetljenje i punjenje električnih vozila

Energetska tranzicija ubrzati univerzitetski profesori

Profesori iz regiona: Ugalj ni sada nije konkurentan, potrebno ubrzati energetsku tranziciju

21 December 2020 - Prelazak na obnovljive izvore je nužan i isplativiji čak i od održavanja kapaciteta za proizvodnju struje iz uglja, poručuje akademska zajednica

Srbija 2021 1 5 milijardu evra energetsku efikasnost smanjenje zagadenja

Srbija će 2021. potrošiti 1,5 milijardu evra na energetsku efikasnost, smanjenje zagađenja

16 December 2020 - Srbija će potpuno promeniti planove investiranja i dati prioritet energetskoj efikasnosti i smanjenju zagađenja, kaže vicepremijerka Zorana Mihajlović