Energetska efikasnost

U Fojnici održana 13. Regionalna ljetna škola održivog razvoja i niskoemisionog planiranja

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

25.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.08.2017.

Komentari

0

Podeli

Regionalna ljetna škola održivog razvoja i niskoemisionog planiranja već 13. godinu za redom se održava u Fojnici. U periodu od 20. do 25. avgusta, u Hotelu Aquareumal, ovaj program ugošćava 24 studenta i mlada stručnjaka iz devet zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Cilj ovog ljetnog edukativnog programa je osposobljavanje stručnog kadra koji će u budućnosti predvoditi energetski sektor iznalaženjem inovativnih rješenja za postojeće probleme i stvaranjem novih prilika za održivi razvoj u jugoistočnoj Evropi.

Ljetna škola je primarno posvećena razmjeni uspješnih praksi i rješenja, te inovativnim idejama u sektoru energetike. Organizuje je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje (REIC), u saradnji sa Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), te bilateralnim projektima „Poticanje obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, koje provodi njemačka razvojna organizacija GIZ.

Prema riječima Dubravke Bošnjak, GIZ ORF-EE Projekt menadžerice: „Poseban fokus ove ljetne škole je razvoj efektivnog pristupa održivoj energiji, koji podrazumjeva i razvoj adekvatnih strategija i zakona u zemljama Zapadnog Balkana, a posebno u kontekstu Pariškog sporazuma o ublažavanju klimatskih promjena. Pri tome su uzeti u obzir ekološki i društveni aspekti energetskog planiranja, koji su razmatrani sa posebnim osvrtom na važnost stvaranja novih radnih mjesta, unaprijeđenje energetske sigurnosti i zaštite životne sredine.“

Neke od teme koje su obrađene u okviru programa ljetne škole su prilagođavanje na i ublažavanje klimatskih promjena, mehanizmi međunarodne saradnje u cilju ublažavanja klimatskih promjena, promocija energije iz obnovljivih izvora, te energetske zadruge kao pokretači lokalnog razvoja.

Njomza R. Maraj, studentica Fakulteta elektrotehnike i kompjuterskog inžinjeringa sa Univerziteta u Prištini ovom prilikom je izjavila: „Regionalna ljetna škola u Fojnici je iznimna obrazovna prilika za mlade u regionu, ali i šire, jer se fokusira na razvoj kao cilj kompletnog čovječanstva, a ne samo Zapadnog Balkana.“ Adi Operta, također učesnik programa, naglasio je stručnost predavača, multidisciplinarni pristup programa, kao i priliku za druženje, ali i značajnu stručnu razmjenu sa drugim učesnicima i predavačima kao bitne aspekte ove ljetne škole.

Završetkom regionalne ljetne škole, te sticanjem diploma, smatra se da će svi polaznici biti u stanju razumjeti ključne globalne koncepte niskoemisionog razvoja, kao i alate, koje je u cilju podrške ovog procesa, potrebno razviti na lokalnom nivou.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. avgust 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

25. avgust 2017. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

25. avgust 2017. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

25. avgust 2017. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike