x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

U Fojnici održana 13. Regionalna ljetna škola održivog razvoja i niskoemisionog planiranja

25.08.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
U Fojnici održana 13. Regionalna ljetna škola održivog razvoja i niskoemisionog planiranja

Regionalna ljetna škola održivog razvoja i niskoemisionog planiranja već 13. godinu za redom se održava u Fojnici. U periodu od 20. do 25. avgusta, u Hotelu Aquareumal, ovaj program ugošćava 24 studenta i mlada stručnjaka iz devet zemalja jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Cilj ovog ljetnog edukativnog programa je osposobljavanje stručnog kadra koji će u budućnosti predvoditi energetski sektor iznalaženjem inovativnih rješenja za postojeće probleme i stvaranjem novih prilika za održivi razvoj u jugoistočnoj Evropi.

Ljetna škola je primarno posvećena razmjeni uspješnih praksi i rješenja, te inovativnim idejama u sektoru energetike. Organizuje je Regionalni centar za obrazovanje i informisanje (REIC), u saradnji sa Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE), te bilateralnim projektima „Poticanje obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini“ i „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, koje provodi njemačka razvojna organizacija GIZ.

Prema riječima Dubravke Bošnjak, GIZ ORF-EE Projekt menadžerice: „Poseban fokus ove ljetne škole je razvoj efektivnog pristupa održivoj energiji, koji podrazumjeva i razvoj adekvatnih strategija i zakona u zemljama Zapadnog Balkana, a posebno u kontekstu Pariškog sporazuma o ublažavanju klimatskih promjena. Pri tome su uzeti u obzir ekološki i društveni aspekti energetskog planiranja, koji su razmatrani sa posebnim osvrtom na važnost stvaranja novih radnih mjesta, unaprijeđenje energetske sigurnosti i zaštite životne sredine.“

Neke od teme koje su obrađene u okviru programa ljetne škole su prilagođavanje na i ublažavanje klimatskih promjena, mehanizmi međunarodne saradnje u cilju ublažavanja klimatskih promjena, promocija energije iz obnovljivih izvora, te energetske zadruge kao pokretači lokalnog razvoja.

Njomza R. Maraj, studentica Fakulteta elektrotehnike i kompjuterskog inžinjeringa sa Univerziteta u Prištini ovom prilikom je izjavila: „Regionalna ljetna škola u Fojnici je iznimna obrazovna prilika za mlade u regionu, ali i šire, jer se fokusira na razvoj kao cilj kompletnog čovječanstva, a ne samo Zapadnog Balkana.“ Adi Operta, također učesnik programa, naglasio je stručnost predavača, multidisciplinarni pristup programa, kao i priliku za druženje, ali i značajnu stručnu razmjenu sa drugim učesnicima i predavačima kao bitne aspekte ove ljetne škole.

Završetkom regionalne ljetne škole, te sticanjem diploma, smatra se da će svi polaznici biti u stanju razumjeti ključne globalne koncepte niskoemisionog razvoja, kao i alate, koje je u cilju podrške ovog procesa, potrebno razviti na lokalnom nivou.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.