Otpad

Vranje dobija regionalni centar za upravljanje otpadom

Vranje dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom

Foto: JKP Komrad

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Vranja i javnog komunalnog preduzeća Komrad potpisali su trilateralni ugovor za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom. Projekat je vredan 12,5 miliona evra.

Idejni projekat za regionalni centar za upravljanje otpadom u Vranju je već urađen i sada se ulazi u prvu fazu – pripreme za početak izgradnje.

Postrojenje za sortiranje otpada iz svih jedinica lokalnih samouprava Pčinjskog okruga biće na deponiji Meteris u Suvom Dolu, koja je udaljena 5,5 kilometara od centra Vranja. Planirano je i proširenje lokacije na 64 hektara.

Od ukupnog iznosa, 12,5 miliona evra, devet i po miliona su bespovratna sredstva, dok će preostalih tri miliona evra biti zajam od nemačke razvojne banke KfW.

Grad Vranje zasad radi na eksproprijaciji zemljišta, što uključuje otkup zemljišta u vlasništvu fizičkih lica, s obzirom na to da je izgradnja regionalnog centra proglašena za projekat od javnog interesa.

Izgradnja regionalnog centra je proglašena za projekat od javnog značaja

Investicija obuhvata i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda s deponije, što će značajno doprineti zaštiti životne sredine i zdravlju ljudi, navela je za RTV Vranje izvršna direktorka javnog komunalnog preduzeća Komrad Nela Cvetković.

Osim toga, planirana je izgradnja transfer stanica u drugim opštinama Pčinjskog okruga, koje će omogućiti drugim opštinama da sabijaju smeće i jednom nedeljno ga dostavljaju na deponiju, rekla je.

Takođe, Elektromreža Srbije će izmestiti dalekovod, a u planu je i izgradnja još jednog pristupnog puta ka deponiji, dodala je Cvetković.

Regionalni centar za ceo Pčinjski okrug

Odbornici Skupštine grada Vranja su odobrili potpisivanje trilateralnog ugovora o korišćenju zajma za program upravljanja otpadom u Pčinjskom okrugu. Njime će biti značajno unapređen sistem sakupljanja, separacije, tretmana i odlaganja komunalnog otpada na teritoriji grada, istakao je gradonačelnik Slobodan Milenković, a preneo Jugpress.

Inače, ukupna vrednost programa – Integrisano upravljanje čvrstim otpadom, faza 1, koji se sprovodi u svim opštinama Pčinjskog okruga, iznosi 22 miliona evra.

Pčinjski okrug se nalazi u južnom delu Srbije i, uz Grad Vranje, obuhvata Vladičin Han, Surdulicu, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo.

KfW je krajem 2019. godine sa Vladom Srbije potpisao dva ugovora ukupnе vrеdnosti 11 miliona еvra za rеgionalne dеponije u Krušеvcu i Vranju. Tadašnja ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović navela je da je, od toga, deset miliona evra donacija za pripremanje projektno-tehničke dokumentacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rumunija depozitni sistem ambalaza tomra

Rumunija uvela depozitni sistem, drugi najveći u Evropi

21. septembar 2023. - Rumunija se pridružila grupi od 13 evropskih zemalja koje imaju depozitni sistem za jednokratnu ambalažu za piće

Narandžasta nedelja, 48er-Tandler, Beč

Narandžasta nedelja u Beču: umesto kupovine novog, popravite staro

21. septembar 2023. - Bečka gradska čistoća u svojim prodavnicama 48er-Tandler organizuje Narandžastu nedelju, posvećenu ponovnom korišćenju i popravkama robe

eu cirkularna ekonomija materijali reciklaza stopa eurostat

EU nastavlja neumerenu potrošnju resursa – za deceniju povećala upotrebu recikliranih materijala manje od jedan odsto

21. septembar 2023. - Stopa cirkularne upotrebe materijala u 2022. 11,5 odsto, što znači da je 11,5 odsto korišćenih materijalnih resursa došlo iz reciklaže

gradjevinski otpad hrvatska reciklaza

Građevinski otpad završava na ilegalnim deponijama, a čak 70 odsto može da se reciklira

21. septembar 2023. - Kod proizvodnje građevinskog materijala primarna sirovina u proseku može da se zameni sa najmanje 10 do 15 odsto zamenske sirovine