Otpad

Vranje dobija regionalni centar za upravljanje otpadom

Vranje dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom

Foto: JKP Komrad

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Vranja i javnog komunalnog preduzeća Komrad potpisali su trilateralni ugovor za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom. Projekat je vredan 12,5 miliona evra.

Idejni projekat za regionalni centar za upravljanje otpadom u Vranju je već urađen i sada se ulazi u prvu fazu – pripreme za početak izgradnje.

Postrojenje za sortiranje otpada iz svih jedinica lokalnih samouprava Pčinjskog okruga biće na deponiji Meteris u Suvom Dolu, koja je udaljena 5,5 kilometara od centra Vranja. Planirano je i proširenje lokacije na 64 hektara.

Od ukupnog iznosa, 12,5 miliona evra, devet i po miliona su bespovratna sredstva, dok će preostalih tri miliona evra biti zajam od nemačke razvojne banke KfW.

Grad Vranje zasad radi na eksproprijaciji zemljišta, što uključuje otkup zemljišta u vlasništvu fizičkih lica, s obzirom na to da je izgradnja regionalnog centra proglašena za projekat od javnog interesa.

Izgradnja regionalnog centra je proglašena za projekat od javnog značaja

Investicija obuhvata i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda s deponije, što će značajno doprineti zaštiti životne sredine i zdravlju ljudi, navela je za RTV Vranje izvršna direktorka javnog komunalnog preduzeća Komrad Nela Cvetković.

Osim toga, planirana je izgradnja transfer stanica u drugim opštinama Pčinjskog okruga, koje će omogućiti drugim opštinama da sabijaju smeće i jednom nedeljno ga dostavljaju na deponiju, rekla je.

Takođe, Elektromreža Srbije će izmestiti dalekovod, a u planu je i izgradnja još jednog pristupnog puta ka deponiji, dodala je Cvetković.

Regionalni centar za ceo Pčinjski okrug

Odbornici Skupštine grada Vranja su odobrili potpisivanje trilateralnog ugovora o korišćenju zajma za program upravljanja otpadom u Pčinjskom okrugu. Njime će biti značajno unapređen sistem sakupljanja, separacije, tretmana i odlaganja komunalnog otpada na teritoriji grada, istakao je gradonačelnik Slobodan Milenković, a preneo Jugpress.

Inače, ukupna vrednost programa – Integrisano upravljanje čvrstim otpadom, faza 1, koji se sprovodi u svim opštinama Pčinjskog okruga, iznosi 22 miliona evra.

Pčinjski okrug se nalazi u južnom delu Srbije i, uz Grad Vranje, obuhvata Vladičin Han, Surdulicu, Bosilegrad, Trgovište, Bujanovac i Preševo.

KfW je krajem 2019. godine sa Vladom Srbije potpisao dva ugovora ukupnе vrеdnosti 11 miliona еvra za rеgionalne dеponije u Krušеvcu i Vranju. Tadašnja ministarka građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukturе Zorana Mihajlović navela je da je, od toga, deset miliona evra donacija za pripremanje projektno-tehničke dokumentacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

21. septembar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

21. septembar 2023. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

21. septembar 2023. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

21. septembar 2023. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja