Mobilnost

Volkswagen pretvara grčko ostrvo Astipalea u mobilnu, održivu zajednicu

Volkswagen grcko ostrvo Astipalea u mobilnu odrzivu zajednicu

Photo: Volkswagen

Objavljeno

04.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Izolovanoj opštini u Egejskom moru sa 1.300 stalnih stanovnika predstoji transformacija pomoću rešenja s kojima nema emisija ugljenika. Volkswagen će pomoći Grčkoj da ukine upotrebu fosilnih goriva na ostrvu Astipalea tako što će uvesti vozila na potpuno električni pogon, a uz instaliranje elektrana na obnovljive izvore stvara se model koji može da se primeni u Evropi i šire.

Zamenik ministra inostranih poslova Grčke Kostas Fragkogiannis, zadužen za ekonomsku diplomatiju, i predsednik Upravnog odbora Volkswagen Groupa Herbert Diess potpisali su memorandum o razumevanju i tako obeležili početak projekta kojim će biti postavljeni temelji da se na ostrvo Astipalea uvedu samohodna vozila. Ova zajednica na jugoistoku Egejskog mora odabrana je za promociju održive mobilnosti i energetske nezavisnosti.

Nemački proizvođač automobila je saopštio da će prvo isporučiti i montirati opremu koja omogućava potpuni prelazak na elektromobilnost i vezana pametna rešenja. Plan je da se vozni park zameni električnim jedinicama – od skutera do ambulantnih kola i lakih komercijalnih četvorotočkaša, te da se broj smanji za trećinu sa sadašnjih 1.500.

S pametnim uslugama za mobilnost potrebno je manje vozila

Grčka je preuzela zadatak da razvije infrastrukturu i zameni postojeća četiri generatora na dizel-gorivo hibridnim sistemom sa baterijama za skladištenje struje. Vlada je navela da će se osloniti na solarne ploče i proizvodnju energije iz vetra. Novi izvori će po planu pokriti većinu potražnje.

Mitsotakis: Astipalea može da postane primer koristi za male zajednice od prevazilaženja starih problema novim rešenjima

Projekat počinje u prvom kvartalu sledeće godine, a rok za završetak je kraj 2026. godine. Predstavnici dve strane su otkrili da će uvesti pametne usluge za mobilnost i da će uz mogućnost zajedničkog prevoza za korisnike Astipalea moći da funkcioniše s manje automobila.

Ostrvo ima tri naselja i 1.300 stalnih stanovnika, ali ga zato posećuje 70.000 turista godišnje. Vozila na potpuno električni pogon biće dostupna putnicima za naručivanje dan i noć preko mobilne aplikacije i tako će unaprediti javni prevoz, kazali su učesnici u projektu. Sada postoje samo dva autobusa, a linije ne pokrivaju celu Astipaleu.

Volkswagen grcko ostrvo Astipalea mobilnu odrzivu zajednicu
Slika: Volkswagen

Funkcije autopilota biće razrađene u narednom koraku

Autonomna vožnja je dugoročni cilj, kažu u Volkswagenu i vladi rečene balkanske zemlje i obećavaju da će se prvo pozabaviti funkcijama za poluautonomno upravljanje.

Grčka država je preuzela odgovornost za donošenje zakonodavnog paketa o podsticajima za lokalno stanovništvo. Fragkogiannis tvrdi da su domaće banke pristale da plasiraju povoljne zajmove. U planu je postavljanje 230 privatnih i nekoliko javnih tačaka za punjenje.

„Astipalea može da postane i postaće model za održivi razvoj, ne samo na nacionalnom, nego i na evropskom i globalnom nivou. Ona može da bude primer koristi za male zajednice od prevazilaženja starih problema novim rešenjima“, izjavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Volkswagen spremio svoje glavne električne modele

„Politika, biznis i društvo imaju zajedničku odgovornost i interes za ograničavanje klimatskih promena i očuvanje dobrih uslova življenja na ovoj planeti. Drugo, zaštita klime i mobilnost bez emisija ugljenika ne vode gubitku kvaliteta života. Umesto toga, čine život zdravijim, čistijim, lakšim, udobnijim“, rekao je Diess.

Generalni direktor Volkswagena je podvukao da će automobilski gigant koristiti svoje modele e-up!, ID.3 i ID.4 i da će njegov komercijalni ogranak proizvesti vozila potrebna javnim institucijama i za komunalne usluge.

Margo Tsirigotis Oge iz Saveta za održivost kompanije sa sedištem u Volfsburgu naglasila je da će projekat Astipalea biti kao laboratorija. „Tokom sprovođenja će se javljati izazovi koje ni Volkswagen niti grčka vlada sada mogu da predvide. Biće napretka, ali i poteškoća. Partneri bi trebalo da to otvoreno objavljuju i da redovno sastavljaju izveštaje o toku implementacije“, izjavila je.

Volkswagen je svoju studiju pokrenuo početkom godine na Tasosu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

4. novembar 2020. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije

andrada madjarska recikliranje baterija

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

4. novembar 2020. - Andrada je firma koju su slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije osnovali u Mađarskoj

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

4. novembar 2020. - Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta

Oživljavanje Evropske železničke mreže - šinama do zelene mobilnosti

Plan EU za održivu mobilnost: vozovi da zamene avione

4. novembar 2020. - Kako bi dekarbonizovala transportni sektor, Evropska Unija aktivno radi na poboljšanju međugradske i prekogranične železničke infrastrukture