OIE

Vojvodina izdvojila 20 miliona dinara za projekte grejanja javnih ustanova na biomasu

Objavljeno

13.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Autonomna pokrajina Vojvodina je rаspisаla javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata koji predviđaju korišćenje biomase za proizvodnju toplotne energije u javnim ustanovama.

Rok za podnošenje prijava je 21. jul 2017.godine, objavio je Pokrajinski sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj kome se dostavljaju prijave.

Za sufinansiranje projekata je obezbeđeno ukupno 20 miliona dinara, a po projektu će se izdvajati najviše 4 miliona dinara.

Sredstva će se dodeljivati projektima čiji je cilj ugradnja energetski efikasnije opreme za korišćenje biomase, smanjenje zavisnosti od uvoza fosilnih goriva, povećanja energetske samostalnosti u ustanovama, smanjene emisije štetnih gasova, kao i afirmacija korišćenja obnovljivih izvora energije i revitalizacija postojećih sistema za grejanje u javnim ustanovama.

Bespovratna sredstva će se dodeljivati za nabavku i montažu novih postrojenja, odnosno kotlova za sagorevanje biomase sa pratećim instalacijama, navodi se u pozivu.

Sredstva će biti izdvojena i za adaptaciju postojećih sistema za grejanje na fosilna goriva i dodavanje novog kotlovskog postrojenja za primarno korišćenje biomase, koje će moći da radi kao vodeće postrojenje ili u slučaju potrebe paralelno sa postojećim kotlovima.

U cenu postrojenja ulaze i neophodni prateći elektro radovi za automatizovan ili poluautomatizovan rad kotlovskog postrojenja.

Sredstva neće moći da se koriste za građevinske radove, kupovinu polovne opreme i materijala i plaćanje poreza, carina i administrativnih taksi.

Pravo da učestvuju na konkursu imaju javne ustanove sa sedištem na teritoriji Vojvodine, čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina Vojvodina ili jedinica lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

republika-srpska-solar-program

Republika Srpska planira izgradnju 50.000 manjih solarnih elektrana

08 августа 2022 - Program predviđa 50.000 solarnih instalacija na stambenim i poslovnim objektima širom entiteta, ukupne snage oko 250 MW